BURADASINIZ

Doğum için hastane çantası hazırlığı

Doğum için hastane çantası hazırlığı

Doğum için hastane çantası… En sade içerik ile size önerilerim ile karşınızdayım.

Hastane için doğum çantası hazırlığı (hastane çantası) anne adaylarının en büyük telaşlarından birisidir. Anne adayı detay detay araştırır, kendine göre bir liste hazırlar. Benim önerim 36 haftadan itibaren çantanızın hazırlanmış olmasıdır. Doğumun ne zaman başlayacağını bilemezsiniz o sebeple son beklenen doğum tarihinden haftalar önce hazır olmasında fayda var.

Çantanın içeriği tamamen sizin tarzınıza göre değişkenlik gösterecektir.

Normal şartlarda hastanede en az bir, en fazla iki gece kalıyorsunuz. Lakin doğumun ne zaman başlayacağını ve sizin ne zaman hastaneye giriş yapacağınızı bilmiyoruz.

Gelelim tekrar çantamızın içeriğine. Ana başlıklar kendiniz için belirlediğiniz ihtiyaçlar, eşinizin ihtiyaçları ve elbette ki bebeğinizin ihtiyaçları.

Öncelikli önerim, doğum yapacağınız hastaneyi daha önceden ziyaret edin. Doğum sırasında ve sonrasında size neler temin ediyor öğrenmekte fayda var. Örneğin eğer vajinal doğum yapmayı planlıyorsanız pilates topu doğum pozisyonları açısından sizi rahatlatacaktır. Bu sebeple hastane size temin edemiyor ise kendi topunuzu yanınıza almayı unutmamalısınız.

Hastane çantanızı hazırlarken 2-3 gece tatile çıkıyormuş gibi düşünebilirsiniz.

Normal rahat edeceğiniz kıyafetlerin yanı sıra, gecelik, sabahlık, iç çamaşırı (yedekli) hazırlamanızı öneririm.
Özellikle normal doğum süresince rahat edeceğiniz bol, penye bir elbise işinizi görecektir. Hatta önü açılabilen (önden düğmeli, çıtçıtlı) bir elbise olursa daha iyi, doğumda bebeğiniz ile ten teması sağlamak kolay olur. Suda doğum düşünüyorsanız mutlaka üstünüz için yüzücü, sporcu atleti tarzında bir bikini almayı unutmayın. Islanabilecek bir terlik de mutlaka koymanızı öneririm çantanıza. Suyu ağrı ile baş etmek için kullanmanızı öneriyorum, illa suda doğum denilince havuzu düşünmeyin.

Rahat geceliğin yanı sıra belki de kendinizi daha şık hissedeceğiniz bir gecelik takımı da alabilirsiniz. Ama özellikle doğumdan sonra hemen en şık takımınızı giymeyin, çünkü belli bir süre rahim kanamanız devam edecektir ve özel takımınızın hemen kirlenmesini istemezsiniz.
Yanınıza yedekli iç çamaşırı hatta tek kullanımlık kendinden pedli iç çamaşırları almanızı öneririm.

Emzirme sütyeni ya da emzirme atleti almayı unutmayın. Yedekli olmasında fayda var, çünkü emzirirken çok fazla terlediğinizi fark edeceksiniz. Ben aslında genelde emzirirken atlet yada sütyen hiç önermem.

Meme ucu bakımınız için de gümüş kapaklarınızı bavuluna dezenfekte edip koymayı unutmayın. Oda içinde veya koridorda dolaşırken giyebileceğiniz rahat bir terlik.

Mevsimlerden kış ise belki bir hırka, polar, kalın sabahlık ya da şal alabilirsiniz. Mevsim yaz ise zaten her şeyi üstünüzden atmak isteyeceksiniz. Ama gene de ince bir sabahlık almanızda fayda var.

Çorap sakın unutmayın mevsim ne olur ise olsun doğum sıcağı sever, ben her gebeme doğum sırasında çorap giydiririm.

Kişisel bakım malzemeleriniz, toka, saç bandı, varsa sürekli kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlarınız, saç bakım malzemelerinizi de almayı unutmayınız. Dudak kremi konusunda ekstra hatırlatma yapmak isterim, dudaklarınız çok kuruyup, çatlıyor çünkü.

Her bir kategoriyi ayrı ayrı poşetlemek ya da kese/mini hurç içine koymak çok rahat oluyor. Genelde girdiğim doğumlarda anne adaylarının her takım için bir set hazırladığını görüyorum.  Gecelik, çamaşır, çorap şeklinde takım halinde mini keseler.

Hastanelerde genelde katlarda su sebilleri vardır. Ya sebilden posta posta, bardak bardak su taşınır ya da hastane kafeteryasından şişe su alınabilir. Ama hamile iken sık kullandığınız su mataranız var ise mutlaka almayı unutmayın. Ayrıca meyve suyu, atıştırmalık kuruyemiş, hurma, kuru meyve almayı da unutmayın. Kraker ya da gronola tarzında mini atıştırmalıkları da ayrı bir set halinde hazırlayabilirsiniz. Amaç enerji veren yiyeceklerin yanınızda olması. (Doğum sırasında yemek yemek, sıvı tüketmek sakıncalı değildir. )

Bebeğinizin ultrason fotoğrafını almanızı öneririm. Bazen sabırsız ve çaresiz olduğunuzu hissettiğinizde bebeğinizin fotoğrafına bakmak sizi sakinleştirebiliyor.  Ya da size iyi gelecek kendinizi evinizde hissettirecek obje, battaniye, yastık. Doğum yapacağınız ortamı düzenlemek ile ilgili daha önce yazdığım yazıyı inceleyebilirsiniz.

Doğum sırasında özellikle normal doğum için, aromaterapi kullanabilirsiniz. Sizin için doğumda güvenli uçucu yağlar; lavanta, adaçayı, narenciye grubu, biberiye, günlük. İster zaman zaman koklayarak kullanabilirsiniz, veya buhurdan ve mum yardımı ile ortamı kokutabilirsiniz. Bunun için güvenli, doğal, gerçek uçucu yağ kullanmanızı öneririm. Neyi, nasıl kullanacağınız konusunda kafanız karışır ise bana danışabilirsiniz.

Cep telefonu şarjı, fotoğraf makinesi ve şarjı ve müzik çalarınızı da almayı unutmayın.

Hastaneden çıkarken giyeceğiniz kıyafeti seçerken de rahat olmasına özen gösterin.

Eşiniz için de mutlaka yedek kıyafet, gece uyku kıyafeti, terlik, bakım malzemeleri, kullanıyor ise ilaçları, elektronik ihtiyaçları da aynı bir çanta olarak hazırlamasında fayda var. Sizin çantanız sadece size ve bebeğinize ait olsun, bebeğin eşyalarını da gene ayrı bir kese/hurç içinde muhafaza edebilirsiniz.

Özellikle yanınıza almanız gereken tahlil sonuçları, sigorta belgeleri ve sigorta kartınızı aman sakın unutmayın.

İmzalı doğum tercihi mektubunuz. (Doğum tercihi mektubu için bu yazılarımı da okumanızı öneririm)

Bebekler ne giyer? Aslında hastanede kaldığı süre boyunca bebeğinize kıyafetleri hastane veriyor ama siz kendi kıyafetlerini giydirmek isteyebilirsiniz. Bebek bezi, ıslak mendili gibi malzemeler genelde hastane tarafından size temin edilir ama siz sizinkileri de kullanabilirsiniz. eğer bebek bezi konusunda hassas iseniz, organik içerikli ürünler tercih ediyorsanız yanınıza almayı unutmayınız.
Bebeğiniz hastane kıyafeti değil de kendi kıyafetlerini giyecek olur ise;

5-6 adet iç body ( mevsime göre kısa kollu/uzun kollu/kolsuz)

5-6 adet tulum

2-3 adet şapka,

3-4 çorap

1-2 adet battaniye ya da muslin örtü (mevsimine göre battaniye)

Bebeğiniz için hazırlamış olduğunuz ağız bezleri

Hastane çıkış takımı (ben almamıştım, şart değil, tercihe bağlı)

Çıkışta mevsime göre üzerine ilave giydirmek istediğiniz hırka, mont vb.

Hastaneden çıkarken bebeği taşımak için ana kucağı (araba koltuğu)

Hastane çantanızda olmaması gereken özellikle birkaç malzeme var.

Emzik, biberon, silikon meme ucu (eğer çok ciddi şekilde meme ucunuz içe dönük değil ise) yanınıza almanız asla ama asla gerek yoktur. Sebebi ise, bunların hepsi emzirme düşmanıdır. Bebekler doğduklarında emme konusunda henüz acemilerdir ve bebeğin etkili emme becerileri, memeye doğru konumlanma, meme ucunu doğru kavrama ve refleksi özelliklerinin (emme/yutma/nefes) koordinasyonunu kurması ile gelişecektir. Bu nedenle de bebekler, özellikle ilk haftalarda emme pratiği yapmak için sık emmeye ihtiyaç duyarlar. Ve tercihen anne memesini emmelidirler. Bebeklerin istedikleri sıklık ve sürede emmelerine izin vermek gerekir. Emzirmek, bir bebeğin fizyolojik, anatomik, ortopedik ve duygusal gelişimini destekler. Bu tür malzemelerin yapısı anne memesinin yapısından çok farklıdır. Bu nedenle de, özellikle yeni doğan bebeğin bu materyaller ile tanıştırılması meme emme davranışına zarar verebilir. Sonrasında meme reddi başlayabilir ve tekrar emzirmenin düzene oturması zaman alabilir. Bebeğinizi sık sık uzun süreli, bebeğiniz istediği sürece emzirin. Unutmayın ki sütü arttıran tek şey bebeğinizin sizi emmesi ve memenin boşalmasıdır. Bebeğinizin öncelikli olarak anne sütüne ihtiyacı vardır. Tıbbi olarak gerekmedikçe bebeğe mama verilmesi teklif edilmemelidir. Tıbbi olarak gerekçesi olur ise biberon yerine, kadeh, kaşık veya kaşık biberon kullanılmasını önermekteyim. İlk 40 gün bu malzemeleri kullanmamanız çok büyük önem teşkil etmektedir.

Gördüğünüz gibi en temel ihtiyaçlardan oluşan bir çanta hazırladık, sanki 2-3 geceliğine tatile otel odasına gider gibi. Daha önce de söylediğim gibi bunlar en temel ihtiyaçlardır, elbette ki sizin kendi tercihlerinize göre değişkenlik gösterebilir.

Çok önemli bir hatırlatma daha yapmak istiyorum. Eğer ikinci bebeğiniz ise, ilk çocuğunuz için abla/ağabey hediyesini de yanınıza almayı unutmayınız.

Sağlıklı doğumlar dilerim.

İLGİLİ YAZILAR

BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR