“Doula” kelimesi eski Yunancada “destek veren kadın” anlamına gelir. Günümüzde ise, doğumdan önce, doğumda ve loğusalıkta, anneye ve ailesine fiziksel, duygusal ve bilgisel destek veren eğitimli ve tecrübeli kadını anlatmak için kullanılıyor. Aslında halk arasında gayet iyi bilinen ve kabul görmüş bir inanışa göre, birikimleriyle doğum sırasında anneye yol gösterip korkularıyla baş etmesine yardımcı olan destekçi bir kişinin varlığı anneyi rahatlatmaktadır. Bu destekçi kişi yeri geldiğinde annenin eşi, bir aile yakını ya da arkadaşı olabilmektedir. Doula’nın farkı ise bu işi eğitimini alarak daha tanımlı ve profesyonel uygulamalara dayandırarak yapmasıdır.

Doğumdan önce -> Öncelikli amacım sizin ihtiyaç ve önceliklerinizi öğrenmek, herhangi bir kaygı ya da korkunuz varsa bunu bilmektir. Bu şekilde en iyi nasıl çalışabileceğimizi de beraberce planlayabiliriz. Doulanız olarak, doğum öncesinde dört kere sizinle buluşacağım. Bunların ilki yaklaşık biri saat süren ilk buluşmadır. Daha sonra birlikte çalışmaya karar vermenizden sonra sizinle iki ayrı çalışma yapacağız.

Çalışmalarda, doğumda kullanılabilecek pozisyonlar, masajlar ve nefes çalışmaları ile ilgili bilgiler paylaşacak ve ihtiyaçlarınız ve tercihlerinizle ilgili konuşacağız. Bir kere de rutin doktor randevunuzda size eşlik ederek doktorunuzla tanışacağım. Bebeğin muhtemel doğum tarihinden önceki iki hafta ve sonraki iki hafta boyunca nöbette olacağım. Bu zaman dilimi içerisinde doğumunuza katılamayacağım tarihler varsa bunları anlaşmamız esnasında konuşmuş ve sizi o dönemde size hizmet edecek olan yedek doulanızla tanıştırmış olacağım. Doğuma kadar geçen zamanda herhangi bir sorunuz veya endişeniz olduğunda benimle telefonla bağlantıya geçebileceksiniz.

Doğum sürecinde -> Doğum başladığında, telefonda konuştuğumuzda, bana tercihinizi belirttiğinizde hemen ya da tercih ettiğiniz zamanda (evde ya da hastanede) sizinle buluşacağım. Size sürekli fiziksel, duygusal ve bilgisel destek vereceğim. İhtiyacınıza göre pozisyon değişiklikleri önermek, nefes tekniklerini hatırlatmak, masajla destek vermek ve babanın tercih ettiği oranda doğum sürecine katılmasını desteklemek size vereceğim hizmetler. Ayrıca genel hastane prosedürlerini anlamanıza ve bilinçli kararlar vermenize yardımcı olmaya çalışacağım. Doğumun başladığını anladığınızda, o an ihtiyaç duymasanız bile, beni hemen haberdar etmenizi tercih ederim. Böylece zamanımı ayarlamak için benim de fırsatım olur. Nasıl bir yol çizeceğimizi telefonda konuşabiliriz. Geleceğim yere bağlı olarak, size ulaşmam için en az bir saate ihtiyacım olacak. Olağandışı bir durum olmadığı sürece, tüm doğum süresince sizinle beraber olacağım.

Doğumdan sonra -> Genellikle doğum olduktan sonra bir-iki saat arası sizinle beraber kalıyorum, ta ki kendinizi rahat hissettiğinizi gördüğümde ve ailenizin kendi başına, sessiz ve özel anlar yaşamaya hazır olduğunu hissettiğimde. Doğumdan sonra nasıl olduğunuzu görmek ve sizden geri bildirim almak için sizi iki kere ziyaretinize geleceğim. Bu esnada emzirme ile ilgili konuları da konuşma ve paylaşma imkanı bulacağız.

Doğumunuzda destek (doula) talep ediyor iseniz esra@doulannesra.com e-posta adresimden benimle iletişime geçebilirsiniz.