Doğumda doula desteği nedir?

Doğumda destek, bebekle ilgili tıbbi verileri takip etmek değildir. Bunu ebeler veya doktorlar zaten yaparlar.


Doğumda destek, çevrenizde güvenli bir “koza” örmektir ve bu koza, içinde doğum yapan kadının kendini güvende hissetmesini sağlamaktır. Çünkü güven, doğumun normal ve doğal gidebilmesi için en önemli duygudur.

İnsanoğlunun, diğer memeliler gibi doğum yapabilmek için güvene ihtiyacı vardır. Güvenin olmadığı yerde içgüdüleriniz size, “tehlike var” sinyalleri gönderir. Sebebini bilmeseniz bile bu tehlike sinyalleri ilkel hormonlarınızın kontrolündeki doğumunuzun ilerlemesini durdurur. Evde veya sokaktaki kedileri düşündüğünüz zaman, doğum zamanları geldiğinde, kendilerine güvenli bir yer aradıklarını fark edersiniz. Bazen bir çekmecenin arkasına saklanırlar, bazen çatı arasına kaçarlar, bazen de odunlukta bir yer bulurlar. Çünkü içgüdüleri onlara güvenli bir yerde doğum yapılabileceğini söyler. Bazen siz, doğumdan önce o kedileri saklandıkları yerde görürsünüz ve izlemeye başlarsınız. Amacınız doğumu seyretmektir. Ancak ertesi gün siz aynı yere baktığınızda, o anne kediyi artık orada bulamayacaksınızdır. Çünkü sizin varlığınız bile onun için tehdittir ve doğum için çoktan daha güvenli bir sığınak bulmuştur.

Tıpkı diğer memeliler gibi doğumlarımızı içgüdülerimizle yaparız ya da yapmalıyız. Bunun için de doğumda “güven dolu bir ortam” en büyük ihtiyacımızdır. İşte bu ortamın oluşabilmesi için doğum yardımcılarına ihtiyacımız olur. Bazen bir eş, bazen bir anne, bazen bir arkadaş bu doğum yardımcısı rolünü alır.

Doğumda destek olmak, doğum yapan kadına rahatça hareket edebilmesi ve özgür davranabilmesi için şefkatli bir alan yaratır. Böylece, bazen zorlu olabilen doğum yolunda anne kendini güvende hissedecektir. Ara ara her şeyi doğru yaptığına dair şu tip pozitif geri bildirimler, doğum yapan kadınların en büyük ihtiyacıdır: “Çok iyi yapıyorsun, bebeğin doğum yolunda çok güzel ilerliyor, her şey sağlıklı gidiyor, bebeğin ve bedenin uyum içinde çalışıyorlar.”
Kadınların doğumda neyi nasıl yapmaları konusunda duygusuz kelimelerden çok, başarabildiklerini vurgulayan pozitif şefkatli cümleler duymaya ihtiyaçları vardır. Öncelikle bebeklerinin iyi olduğunu bilmek, ardından da her şeyi doğru yaptıklarını hissetmek isterler. Doğumda destek, öncelikle bu pozitif yaklaşımları sorgulamadan ve yargılamadan sağlamaktır. Doğumda yargılama, kadınlara yapılacak en büyük haksızlık olacaktır.

Duygusal desteğin yanında fiziksel destek de doğumun vazgeçilmezleri arasındadır. Doğum hem bir kas eylemidir hem de zihnin orkestrasında ilerleyen bir eylemdir. Doğumda kadınların hareket etmeleri rahim kaslarının çalışmalarını kolaylaştırdığı gibi, kemik yapının da açılmasını sağlayarak doğumlarını kolaylaştırır. Kasılmalar tıpkı dalgalar gibi belli aralıklarla gelirler. Ortalama iki dakikada bir gelen bu doğum dalgaları, yaklaşık 1 dakika sürer. Dalgalar sırasında uygulanacak ilaç dışı rahatlatıcı teknikler, kadınlarda rahatlama sağlar. Bunlar arasında en önemlileri gevşeme, nefes ve dokunmadır. İşte fiziksel destek bu aşamada devreye girer. Doğum yardımcınız sizi telkinlerle rahatlatır. Yavaş ve derin nefesler için size destek olur. Göz kontağını kaybetmeden sizinle sürekli iletişim içindedir. Küçük dokunuşlarla efloraj denen masajı uygular. Saçınızı okşar. Ayaklarınıza ve belinize masaj yapar. Oda ısısını en rahat edeceğiniz seviyelerde tutar. Rahat edebilmeniz amacıyla sık sık pozisyon değiştirmeniz için sizi destekler. Ara ara bir şeyler yemenizi ve içmenizi hatırlatır. İmkanı varsa suyun rahatlatıcı özelliklerini kullanmanızı sağlar. Alnınıza veya belinize sıcak veya soğuk kompresler uygular. Gerektiğinde sizi odanın dışında da yürümeye teşvik ederler. Ikınma döneminde aktif ıkınma pozisyonlarını almanız için sizi desteklerler.

Doğumda iyi bir destek, doğum yapan kadının tüm duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarının, o daha talep etmeden karşılanmasıdır. Ve bu desteğin sorgulamadan, yargılamadan yapılmasıdır.

Çalışmaların gösterdiği kanıta dayalı sonuçlar,

Doulanın doğumda etkisi üzerine bilimsel olarak kanıtlanmış araştırmalar mevcut. Yani şu anda söyleyeceklerim bir reklam niteliğinde değildir. Kanıta dayalı çalışmalardır.

Şimdi vereceğim veriler;

DONA International (Kuzey Amerika Doula Birliği) kurucularından Marshall Klaus, John Kennell & Phyllis Klaus ve 2012 yılında The Cochrane Library tarafından yayınlanan Hodnett ED, Gates S, Hofmeyr GJ, Sakala C araştırmalarından alınmıştır. 16 ülkede, 15.000 kadın üzerinde yapılan farklı bazlarda 23’ten fazla test çalışmasını içermektedir.

  • Hamilelikte sürekli destek vajinal doğum şansını arttırır. Sürekli destek alan gebe doğal olarak, kendiliğinden doğum yapmaya daha elverişli oluyor.

Sonuç: Sezeryan oranında %50 düşüş

  • Güven ve sükunet ortamı sağlandığında, doulalar sayesinde gebeler daha çok mutlu olup, daha kısa doğum dalgası yaşıyorlar.

Bu da doğumun süresini etkiliyor ve doğumlar daha kısa sürüyor.

Sonuç: %25 daha kısa doğum dalgaları

Vakum ve epizyotomi kullanımında düşüş, forseps kullanımında %40 azalma

  • Doğum öncesi ve süresinde rahatlayan gebelerin ağrı kesiciye ihtiyaçları azalıyor.

Sonuç: Epidural taleplerinde %60,

Pitocin (suni sancı) kullanımında %40, ağrı kesici kullanımında %30 düşüş

  • Doğumda rahatlayan gebeler, bebekleriyle çok daha rahat iletişim kuruyorlar. Bebekler daha sağlıklı ve kolayca emiyorlar. Üstelik aynı araştırma sonucuna göre doğumda doula tercih eden annelerin 2 ay sonrasında bebekleriyle kullanmayanlara oranla çok daha iyi iletişim kurdukları tespit edilmiş.

Sonuç: 5 dakika içinde Apgar değerlerine ulaşan bebekler


İLGİLİ YAZILAR

BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR