Doğum sırasında rahminiz kasılmakta, serviksiniz (rahim ağzı) incelmekte-açılmakta, bebeğiniz doğum kanalı boyunca dönmekte ve aşağı doğru inmektedir. Böylelikle bebeğinizi, plesentayı, göbek bağını ve amniyotik keseyi doğurursunuz. Birkaç saatten bir gün ya da daha uzun süreye kadar zaman alan tüm bu süreç sizin anneliğe geçişiniz ve bebeğinizin de bağımsız bir yaşama geçişidir. Birbirinden ayrı olan birçok sistem doğumu gerçekleştirmek için uyum içinde birlikte çalıştığında doğum kasılmaları hamileliğinizin doruk noktasıdır.
Doğum kasılmalarının nasıl olacağını, kasılmalar ile en iyi nasıl baş çıkabileceğinizi ve onların üstesinden gelmenin bir yolu olduğunu merak ediyor ve endişeleniyor iseniz size güzel bir haberim var. Bir araştırmaya göre; “Doğru sonuç” konusunda endişelenen kadınlar, doğum sürecini en başarı ile tamamlayan kadınlarmış. Öte yandan doğum kasılmaları ile başa çıkabilecekleri konusunda kendilerine fazlaca güvenen kadınları her zaman bir sürpriz beklermiş.
Öncelikle kasılmaları karşılamak ile acı çekmek arasındaki farkı öğrenmemiz gerekir. Ağrı ile başa çıkma yöntemlerinin amacı, doğum sırasında hissedebilecek fiziksel ve duygusal ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Burada en önemli nokta bu yöntemler hakkında kısa bilgiler almak ve düzenli olarak uygulayıp, alışkanlık kazanmaktır. Bu yöntemlerin herhangi birinin doğum sırasında size ne denli yararlı olabileceğinin ayrıca garantisi yoktur.
Doğum kasılmaları bebeğinizin gelmekte olduğunun bir işaretidir ve onun doğmasına yardım edin keyfini çıkarın.
Fiziksel koordinasyon içeren tüm aktiviteler etkili ve yeterli performans için nefesinizi düzenlemenizi gerektirmektedir. Her türlü spor aktivitesi, yoga, müzikal bir enstrüman çalma, hatta meditasyon bile. Doğum da bu aktivitelerden farklı değildir. Nefes, gevşeme ve rahatlatıcı diğer yöntemler ile birlikte, belirli bir düzende ritmik bir şekilde nefes alıp vermek, rahatlamayı arttırmak ve ağrıyı hafifletmek için doğum süresince kullanılmaktadır.
Hamilelik sırasında sizi rahatlatacak hatta yavaşlatacak bu nefes çalışmalarını öğrenmeli ve uygulamalısınız. Hamileliğinizin en az yarısından itibaren uygulayacağınız bu nefes çalışmalarını bedeniniz hafızaya alacaktır. Sizin bir rutininiz olacaktır. Bedeninizi nefese alıştırmalısınız. Doğumda nefes çok önemlidir. Düzenli nefes çalışmaları ile yavaşlamayı öğrenirsiniz. Bu sayede doğumda da yavaşlarsınız. Doğumda en önemli şeylerden biridir yavaşlamak. Nefesiniz ile yavaşlarsınız, odaklanırsınız. Hem size hem bebeğinize daha fazla oksijen gider. Hatta nefes dalgalarınızın süresini kısaltır. Hormonların da etkisi ile daha rahat bir doğum yaparsınız. Bu sebeple hamileliğinizin en erken dönemlerinde nefes çalışmak önemlidir, nasıl nefes alacağınızı öğrenmek ve bol pratik yapmak gereklidir.
Ayrıca küçük bir önerim olacak; doğum yapacağınız yere, hastane odasına bir heykel, resim, fotoğraf, bir müzik, bebeğiniz için aldığınız bir kıyafet yani sizin için manevi değeri olan herhangi bir şey getirebilirsiniz. Doğum sırasında korkuya kapıldığınızda, yorgun düştüğünüzde bu maneviyat ile temas kurup, güven ve güçlük kazanabilirsiniz.
Kaynak Pam England / İçgüdüsel Doğum Penny Simkin / Hamilelik, Doğum ve Bebek
Yasal uyarı: Bu sayfada verilen bilgiler sağlık hizmeti, tani ve tedavi içermez. Sağlık hizmetleri, tani ve tedavi için doktorunuza başvurunuz.
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR