Bugün bir şey araştırırken karşıma çok güzel bir araştırma yazısı çıktı. Beni en çok etkileyen, sürekli ifade ettiğim, çalıştığım gebelere anlattığım kısaca altını çizdiğim bölümleri alıntı halinde aktarmak istiyorum. Ayrıca size araştırma metninin orjinalini de okumanız için bilgisini vereceğim.
Emzirmenin anne sağlığı üzerine faydaları vardır. Emzirme sırasında salgılanan oksitosin, rahim iyileşme sürecini hızlandırmakta ve doğum sonu kanama riski azalmaktadır. Böylece ortaya çıkabilecek anemi riski de azalmaktadır. Ayrıca yumurtalık kanseri ve menopoz öncesi meme kanseri riskini de azaltır. Emzirme anne için zahmetsiz, zamandan tasarruf sağlayıcı ve ekonomiktir. Emzirme aracılığıyla anne ile bebek arasında yakın bir ilişki kurulur. Emzirme ile anne sadece verici değil aynı zamanda alıcı konumdadır.
Emzirme ile anne ve yavrusu arasında bir etkileşim başlar. Emzirme boyunca anne bebeğine sadece süt vermekle kalmaz ten teması ve sıcaklık geçişi ile bakım ve koruma da sağlar. Bu süreçte anne sadece verici değil aynı zamanda alıcıdır. Bebeğin teması, kokusu ve sıcaklığı annede duyu sistemlerinde uyarı sağlayarak gevşeme ve antistres etkisi oluşturur.
Oksitosindir işte bu bahsettiğimiz şey…
Doğumdan hemen sonra annenin yavrusu ile olan teması sütün hemen gelmesi ve devamlılığında oldukça önemlidir. Doğum sonrası erken uyarının, annelik davranışını güçlendirdiği ve emzirmenin uzun dönemde süresini uzattığına yönelik bulgular mevcuttur.Vajinal doğum ve sezaryen doğum yapmış olan kadınlar karşılaştırıldığında; doğum eylemi sırasında oksitosine maruz kalma süresinin uzamasının oksitosin üreten nöronların uzun dönemde etkinliğinin artışına neden olduğu saptanmıştır. Vajinal doğum yapanlarda oksitosin maksimum düzeyde bir şekilde salınırken, doğum sonrası ikinci günde zirve yapar. Ancak sezaryen yapılan annelerin kanında oksitosin alt düzeylerde kalır. Sezaryen yapılan annelerin oksitosinleri yavaş yavaş olgunlaşır. Sezaryenle doğum yapanlarda hem doğum eylemini sağlayan oksitosinin olmaması hem de doğumdan hemen sonra olması gereken anne ve bebek temasının gerçekleşmemesi oksitosin salınımını geciktirmektedir. Sezaryenden 2 gün sonra oksitosin salınımında değişmeler görülmeye başlar.
Bu noktada aslında doğumu bebeğin başlatmasının ne kadar önemli olduğunu, planlı sezaryen da oksitosin salınımının ne kadar gecikmeli olacağı anlaşılıyor.
Doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde kadınların kişilik özelliklerinde ve davranışlarında değişiklik olmaya başlar. Emziren kadın daha sosyal, daha sakin ve monotonluğa karşı daha toleranslıdır.
Kaynak
Doğum Sonrası Ruhsal Durumun Emzirme ile İlişkisi
Bilge Burçak Annagür, Ali Annagür
Oksitosin ile ilgli yazdığım diğer yazılarımı okumak istersen buraya tıklayabilirsin.
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR