Rahat doğum için en temel ihtiyaç, korkulardan arınmış olmak gerekir. Sonrasında ise gevşeyerek tüm doğum hormonların rahatça salınmasına izin verilmelidir.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, doğumdan korkmak çok doğal bir duygudur. Bütün mesele bu duyguyu fark edip, onunla çalışmak ve korkunun zihninizden çıkmasına izin vermektir. Korkularınızı serbest bırakırsanız sizin için doğuma hazırlanmak daha kolay olur.
Rahat bir doğum için korkuyu gidermek en temel araç olduğuna göre korkuyu nasıl gidermek gerekiyor bunun üzerinde duralım. Şimdi sizlere gerçek yaşanmış bir hikaye anlatacağım:
Dr. Dick Read İngiliz bir kadın doğumcu, 1920’ li yıllarda kadınları kloroform ile uyutarak, bebekleri forseps ile doğurtan bir doktor. Bir gün doğuran bir kadına yardım etmesi için köyün birine çağırılır. Yağmur sebebi ile zor, çamurlu bir yolculuk yapar. Eve gelip, kapıdan girdiğinde doğuran kadın ile karşılaşır. Doğum kasılmaları sırasında kadının kendi kendine hareket ettiğini, sessiz bir şekilde doğumu karşıladığını görür. Yavaş yavaş içeri girer, hazırlıklarını yapmaya başlar. Bebeği doğurturken kullandığı aletleri çıkarır, kloroformunu hazırlar. (Bu yıllarda kadınlar doğumda bayıltılarak forseps denilen bir alet yardımı ile bebekleri doğrultuluyormuş.) Tam maskeyi kadına uzatırken; kadın konuşmadan eli ile istemediğini ifade eder. Doktor şaşırır ve olduğu yerde durup sadece doğuran kadını izler. Doktor olarak yapabileceği bir şey yoktur. Kadın sakin bir şekilde bebeğini doğurur, kucağına alır. Doğumdan sonra doktor kadının bakımını yapmak üzere yanına gider ve sorar: “Neden kloroformu ret ettin ve ağrımadı mı?” diye. Annenin verdiği cevap ise “Ağrımadı, ağrıması mı gerekiyordu?” olur.
İşte bu doğum sonrasında, doktor düşünür; Evde doğumunu izlediği bu kadın ile hastanede ekonomik ve eğitim düzeyi daha yüksek olan kadınların doğumunu karşılaştırır. Evdeki kadının doğumuna korku getirmediğini fark eder. Bunun üzerine bir sürü çalışmalar yapar. Ona göre doğumu durduran, ağrının hissedilmesine ve artmasına neden olan şey korkudur. Yaptığı bu çalışmaya Korku-Gerginlik-Ağrı Çemberi adını verir. “Doğumdan korkuyu silip, kaldırırsanız gerginlik ve ağrı da otomatikman ortadan kalkar” der.
Anne adayı hamilelik süresince yeterli bilgiyi ve güveni aldığında bu çemberdeki korkuyu yenebilir.
Korkuların giderilmesi ve bedenin rahat doğum yapabilmesi için doğumun fizyolojisini anlamak çok önemlidir. Bahsettiğimiz çemberden korkuyu kaldırmak için en temel ihtiyaç bilgidir. Bilgi korkunun panzehridir. Alınan bu bilgiler ile annenin bedenine ve bebeğine güveni artar. Ardından bedenin tanınması ve bedeni bırakmayı öğrenmek gerekir. Bedeni bırakmak gevşemeyi öğrenmeyi gerektirir. Gevşeme doğumu kolaylaştıran en önemli tekniklerden birisidir. Gevşeme, bedenin doğumda doğru fonksiyonları yapmasını, annenin enerjisini doğru kullanmasını sağlar. Korkulardan kurtulan ve gevşeyen bedende rahim ağzı bir çiçek gibi açılacak ve bebeğin yolculuğunun ilerlemesini sağlayacaktır. Doğumda düşünülmez konuşulmaz, zihni tamamen bırakmanız gereklidir. Gevşeme ile birlikte öğreneceğiz nefes tekniği ile de doğumda kaslarınıza, rahminize, bebeğinize ve elbette kendinize daha fazla oksijen girişi sağlarsınız. İşte nefes ve bedenin bu mükemmel uyumu içinde doğum hormonları da serbestçe salınırken rahat bir doğum deneyimleyebilirsiniz. Bir gün bir seminerde gevşeme ve nefesten konuşurken, zihnin meşgul edilmemesinden bahsederken izleyen anne adaylarından birisi şöyle demişti: “Doğum beyinde başlıyor” Gerçekten çok doğru, zihni serbest bıraktığınızda, nefes ve imgeleme ile gevşediğiniz de nasıl da rahatladığınızı göreceksiniz. Bu gevşeme tüm kaslarınızı gevşetir, zaten doğum da aslında rahim kaslarının çalışıp, bebeği itip, pelvisten geçerek dünyaya gelmesini sağlamasıdır.
Korkunun giderildiği gevşemenin hakim olduğu doğum nasıl olur?
Doğumu coşkuyla bekleyen bir anne adayı vardır. Gevşeme ve fiziksel egzersizlerle kendini doğuma hazırlamıştır. Nefes egzersizleri ile tüm bedeninin oksijen ihtiyacını karşılar. Doğum anında oksitosin ve endorfin hormonları coşku ile salınmaya devam eder. Artık bebeğini karşılamaya hazırdır.
İşte bu sebeple doğuma hazırlanmak çok önemlidir. Doğuma hazırlanırken gevşeme ve nefes tekniğini öğrenmek önemlidir. Kadın bedenine güvenir, içindeki güven ile, aldığı bilgi ile, doğuştan gelen duyguları ile doğumunu karşılar.
Annelik Sanatı Dergisi’ nde Mart 2017 tarihinde yayımlanmıştır.
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR