Bu yazım HT Hayat Köşe’ mde yayınlanmıştır.
Geçen yazımda doğum ağrısı ile baş etmenin, rahat bir doğum geçirmenin bazı yöntemlerinin olduğunu ve sırası ile size yazacağımı söylemiştim.
Kadınlar doğumda ağrıdan değil de ağrı ile baş edememekten korkarlar. Ağrının onların davranışının nasıl etkileyeceğini, ne hissedeceklerini merak ederler. Doğum eylemi sırasında doğuran kadının kendini iyi hissedeceği bir ortam yaratmak önemlidir. Kadın egemenlik duygusunu arttırmalı ve doğum ağrıları ile kolaylıkla baş edebilmelidir. Kendini güçlü hissetmelidir. Doğum için rahatlatıcı birtakım yöntemler vardır, rahatlama ile ilgili önerilerimi geçen yazımda detaylandırmıştım.
Şöyle düşünün, şu an biraz rahatsızsınız, başınız ağrıyor. Sizi ne rahatlatırdı? Müzik, masaj, okunma, banyo, duş, şarkı söylemek? Sizi rahat hissettirecek ve aynı zamanda güvende hissettirecek aktiviteler nedir, düşünün. İşte bunların çoğunu doğumunuzda da kullanabilirsiniz.
Doğum sancısı, ki biz ona aslında doğum dalgası diyoruz çünkü dalga şeklinde gelir ve gider; aralıklıdır, bu aralar sırasında hem anne hem bebek dinlenir. Doğum eyleminde de bu doğum dalgaları doğal ve sağlıklı bir vücudun fonksiyonudur aslında. Doğum dalgalarınızı kontrol altına alabilirsiniz; bunun için en önemli şey, o dalgayı yani kasılmaları kabullenmektir. Sonrasında ise, bu dalgalar ile nasıl baş edeceğiniz önemlidir. Bunun için birtakım rahatlama yöntemleri vardır. Bu rahatlama yöntemlerinin en önemli özelliği aslında doğumun doğal olarak salınan hormonlarına katkıda bulunmak ve daha çok salınmasını sağlamaktır. Siz kendinizi iyi hissederseniz oksitosin salınmaya devam eder ve artar, buna takiben de rahim kasılmalarınız başlar, unutmayalım ki oksitosinin en önemli görevi rahim kasılmalarından sorumlu olmasıdır, rahim kasılacak ki, itme eylemi ile bebeğinizi rahminizden çıkaracak. Oksitosine takiben de bu kasılmalarınıza uyum sağlaması için endorfin salınır, endorfin de sizin doğal ağrı kesicinizdir. Bu iki hormon birbiri ile birlikte entegre şekilde salgılanır. Dolayısı ile siz kendinizi rahat ve güvende hissedeceksiniz ki sağlıklı bir doğum yapabilin. Burada sağlıklı doğumdan kastım aslında vücudun kendi ritmik fonksiyonlarının yerine getirmesidir. Oksitosinin ve endorfinin yeterli miktarda salgılandığı doğumlarda suni sancıya ve epidurale ihtiyaç duyulmaz. Dolayısı ile ne kadar az doğum müdahalesi istiyorsak bırakalım da vücudumuz kendisi halletsin doğumu. İşte bunun için de ağrı ile baş etmeniz önemlidir, kontrolü ağrıya bırakmıyoruz. Bırakırsak korkarız, korkarsak geriliriz, gerilirsek ağrıyı daha çok hissederiz ve kısır döngü içine gireriz. Bırakalım da vücudumuz sağlıklı bir şekilde doğumu gerçekleştirsin. Bunun için işte rahatlama yöntemleri devreye girer. Size bu seferki yazımda birkaç rahatlama yönteminden bahsedeceğim.
1.DOKUNMA VE MASAJ
Dokunmak, okşamak, el tutmak kadına güven verir. Doğum süresince dokunma ile masaj ağrı kesici ve rahatlığı arttırma amacı ile geliştirilmiştir. Kadının vücudunun bölgeleri, eller, ayaklar, sırt, omuz, baş olabilir. Veya daha yumuşak hareketler ile saç okşamak olabilir. Vücuda yapılan dokunuşlar sırasında aromaterapi yağları kullanılabilir.
Dokunma ya da masaj ne zaman kullanılır?
- Anne gergin, korkmuş hissediyorsa
- Belirli bir bölgesinde ağrı tanımlıyor ise (sırt, kalça vb.)
- Kollarında, bacaklarında sızlama oluyor ise
Dokunma ya da masaj ne zaman kullanılmaz?
- Anne kendisine dokunulmasını istemiyor ise
- Dokunma ve masaj işe yaramıyor ise
Dokunma ve masaj teknikleri hem hamilelik hem de doğum boyunca dinlendirici ve rahatlatıcıdır. Boyun, omuzlar, sırt, baldırlar, ayaklar ve ellere yapılan bu tür mesaj oldukça rahatlatır.
2.HAREKET
- Doğum sırasında hareket etmek fazlası ile işe yarar. Pozisyonlarınızı sık değiştirmenin olumlu etkileri:
- Pelvik kemiklerinin hizasını, pelvis şeklini ve hacmini etkiler.
- Doğum dalgalarının sıklığını ve süresini etkiler.
- Doğum kanalının açısını açar
- Bebeğinize giden oksijen miktarı artırır
- Ve yerçekiminin etkisini kullanmış olursunuz.
Sık pozisyon değiştirmek bebek ve pelvisin arasındaki uyumu arttırır.
Doğumda hareket ettiğinizde kaslardan oluşan rahminiz çok daha etkili çalışır. Pozisyon değişiklikleri, kemiklerinizi hareket ettirerek bebeğinizin daha rahat pozisyon almasını sağlar. Bebeğinizin doğum kanalındaki dönüşlerini kolaylaştırır. Ayakta yaptığınız hareketler, yerçekiminin de yardımıyla bebeğinizin aşağı inişine yardım eder. Normalde bebeğinizin yüzü arkaya bakar. Yüzün öne baktığı pozisyonlarda, özellikle bel ağrısı çok fazla hissedilebilir. Bu durumlarda diz-dirsek pozisyonundaki duruşlar, bel ağrınızı azaltır ve bebeğinizin yeniden pozisyon alma şansını arttırır.
Hareket özgürlüğünüz sayesinde, kasılmalar sırasında pek çok değişik pozisyonlar deneyebilirsiniz. Yürüyebilirsiniz, çömelebilirsiniz, sallanabilirsiniz, dans edebilirsiniz, doğum topu üzerinde hareketler yapabilirsiniz. Bunlardan hangisinin sizi daha fazla rahatlatacağını bilmeniz şimdiden mümkün değil, ama doğum sırasında bedeninizi dinleyin. Bedeniniz size hangi pozisyonda kalmanız gerektiğini söyleyecektir. Elbette aktif doğum önemli ancak bu sürekli hareket etmeniz, yorulmanız anlamına gelmemektedir. Yorulduğunuzu hissettiğiniz zaman lütfen dinlenin. Dinlenirken illa yatakta yatmanıza gerek yok. Yatağa yaslanabilir veya oturabilirsiniz. Doğum topunda oturup, spinal hareketler yapabilirsiniz.
Hareket özgürlüğü, doğumda hissedilen ağrıyı azaltan en kolay uygulamalardan biridir.
Doğumda hareket ve pozisyon değişikliği sayesinde, daha çabuk ve konforlu bir doğum yapabilirsiniz.
Rahat doğum için önerilerim devam edecek…
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR