Sağlıklı bir bebekte burundan nefes alıp verirken sıkıntısı yoksa rutin burun temizliği gerekli değildir. Bebeğiniz rahat emebiliyor ve uyuyabiliyor ise burnunu sürekli (mesela her emmeden önce) temizlemenize gerek yoktur. Burnuna gerekmedikçe serum fizyolojik bile damlatmanıza gerek yoktur.
Burun içi hava yolu, yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere nazaran dardır. Burun tıkanıklığı, bebeğin emmesini de büyük ölçüde engeller. Burun aynı zamanda havanın nemlendirilmesi, ısıtılması, temizlenmesi, basıncının ve akış hızının düzenlenmesi, koku alma ve orta kulağın havalandırılması fonksiyonlarına da sahiptir. Burnun tıkalı olduğu tarafta, akciğer solunum kapasitesi de düşük olur.
Ne zaman burnunu temizlemeli ve serum fizyolojik kullanmalısınız?
Nezleymiş gibi hırıltılı bir nefes sesi geliyor ise serum fizyolojik damlatabilirsiniz baktınız geçmedi, içeride sümük birikmiş olabilir.
Bebek uykuya dalmakta zorlanıyor, uyurken sık sık uyanıyor, emerken bırakıyor veya ağlıyor ise burun içi temizliğinin yapılması gerekir. Bebeklerde burun temizliği en rahat banyo sonrası yapılır. Banyo sırasında bebeğin burun içerisine giren su, burun içindeki mukus kalıntılarını yumuşatarak bebeğin burnundan atılmasına yardımcı olur. Banyo sonrası bu kirler yumuşak bir kağıt mendil, kulak çöpü, tülbent veya burun aspiratörleri yardımıyla alınabilir. Bunun dışında burunda tıkanıklık devam ediyorsa, serum fizyolojik içeren solüsyonlar bebeğin burnuna damlatılabilir. Bununla bebek rahatlamıyorsa serum fizyolojikle yıkama sonrası mukus tıkaçları burun aspiratörleriyle temizlenebilir. (bebeğin burnunun çok fazla tahriş olmaması için sık yapılması önerilmez)
Bazı öneriler:
Yatağının kenarına çok fazla tüylü oyuncak koymayın, bu oyuncaklar toz tutar ve toz alerjisi sebebi ile burun tıkanıklığı veya nezle artabilir.
Yatağının şiltesinin altına ince bir yastık koyup, hafif eğim yapabilirsiniz.
Kış aylarında özellikle kalorifer peteklerinin üzerine bir kap içinde su muhakkak koymanızı öneririm, o su çok çabuk bitecektir, yenilemeyi unutmayınız. Bizim evde tüm peteklerde vardır, hatta Derin’ in odasında 2 kap su vardır petek üzerinde.
Gerçekten nezle olduğuna, ve üşüttüğünü farkında olduğunuz zaman muhakkak çocuk doktorunuz ile iletişime geçip, önerdiği tedavi yöntemini başlatmalısınız.
Not: Öncelikle bebeğiniz ile ilgili her konuda önce doktorunuza danışıp, onun önerilerini dinlemenizi öneririm.
Kaynak: 0-1-Başla Dr. Şirin Seçkin (Doğum öncesi ve sonrası bebeğiniz ile ilgili bilmeniz gereken her şey bu kitapta)
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR