Yeni anne olduysanız anneniz ile en büyük karmaşa yaşayacağınız konulardan birisidir bebeğinizin kalın giyinmesi veya giyinmemesi. Anneniz bebeğin hep üşüdüğünü söyleyip, kat kat giydirmenizi önerecektir. Body içine çorap giydirip üstüne de patik giydirebilir, ayakları soğuk diye. Tecrübeli bir anne olarak size şöyle söyleyebilirim. Hatta bir ipucu veriyorum:
Sizin bulunduğunuz ortamda şu anda üstünüzde ne var? Bebeğinize aynısını giydirin bir de bir kat daha ilave edin. Bu hem ev hem de dışarısı için geçerli bir kural. Lahana gibi sarıp sarmalaya gerek yok, normalden bir kat fazla giydirmeniz yeterli. Kültür olarak nedense bebeklerimizi üşütmekten hep korkarız. Ama unutmayın, siz ne kadar kalın giydirirseniz ona alışıyor bebekler/çocuklar ve soğuğa alışmadığı için en ufak bir esintide bile üşütebiliyor. Bizim çocuk doktorumuz hep şöyle derdi: “Soğuk havada yeterli giydirirsen üşümez ama cereyanda kalmayacak. ” Ben genelde her hava koşulunda Derin’ i dışarı çıkardım bebekken. Ama bir tek hava çok rüzgarlı olduğunda çıkarmadım bir de çok yağmur yağıyor ise. Çok yağmur varken pek konforlu olmuyor çünkü ıslak ıslak dolaşmak.
Mesela Anneanne veya Babaannelerin ördükleri yelekler evde çok işe yarar çünkü hazır giyim mağazalarında pek yelek bulamayabilirsiniz. Örgü yelek ev içinde belli bir süre hayatınızı kurtaracaktır. Mesela Derin uykudan kalkar kalmaz, belli bir yaşa kadar üstündeki kıyafetin üstüne yelek giydi, öyle dolaştı. Şimdi hayatta giymez, giydirmek mümkün olmaz…
Bazen sıcak yaz günü bebeklerini çorap ile dolaştıran anneler görüyorum. Siz çorap giymediyseniz, ona da giydirmeyin.
Yenidoğan bebeklerin elleri ve ayakları genelde soğuk olur, bu üşüdüğü anlamına gelmez. Üşüdüğünü şöyle anlayabilirsiniz; ellerinizi bebeğinizin göğsünde, kalp çevresinde dolaştırın. Eğer o bölgeler soğuk ise üşümüş olabilir.
Soğuk kış günlerinde dışarıda dolaşırken eldiven takabilirsiniz ama evde takmanızı önermiyorum. Ben takmamıştım, ellerini keşfetmesini izlemek pek keyifli oluyor. Elleri ile oyalanarak saatlerde vakit geçirebilir. Tırnakları ile kendini tırmalayacak diye korkmayın, yuvarlak uçlu makas kesebilir yada törpüleyebilirsiniz. Tırnak bakımı ile ilgili olarak bu yazımı okuyabilirsiniz.
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR