Doğum yapmak yüksek bir dağa tırmanmak gibidir diye bir benzetme yapar Pam England. Çok doğru, şahit oldukça kadının gücü ile neler yapabileceğini görüyorum. Evet, kocaman, yüksek bir dağa tırmanıyor. Zirve coşkusu tartışılmaz. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız o an, her şeye bedel.
Bu zor tırmanış sırasında sıvı alımına ihtiyacınız var. Bazı doktorlar doğum süreci sırasında sıvı alımını uygun bulmaz ve izin vermezler. Bazı doktorlar da özellikle sıvı alımını önerirler. Laf aramızda ikiye ayrılan bu grubu hiç anlamıyorum, her ikisi de doktor, anestezist ve üstelik aynı anestezi maddeleri ama işte(?)
Yurt dışında yapılan bir takım bilimsel araştırmalar doğum sırasında sıvı alımının ne anneye ne de bebeğe etkisi olmadığını gösteriyor.
Şimdi düşünün doğum uzun sürebilen bir süreçtir. Ve bu süreç içerisinde susuz kalmanız ne kadar mümkün? Tam tersine sıvı alımına daha çok ihtiyacınız vardır. Aman yanlış anlaşılmasın, illa sıvı alın demiyorum, zaten sizin canınız ne isterse onu yapacaksınız. ama bol sıvı alıyorsanız aynı şekilde idrara çıkmayı a ihmal etmeyin. Burada doğum destekçilerine (doula, ebe, eş/baba vb.) çok iş düşüyor. Size hem sıvı alımı hem de tuvalet ihtiyacı için hatırlatma yapmalı(!)
Normal doğum sırasında kasılmalar arasında su, çay, meyve suyu, içebilir veya buz emebilirsiniz.
Doğum sırasında yemek yemek (bu konuya daha sonra değineceğim) ve su içmek zararlı değildir. Kadınlar özgürce hareket edebilirler. Dediğim gibi doğum sırasında kadınlar üzerinde yapılan araştırmaya göre, doğumda yemek yemenin ve su içmenin herhangi bir fayda veya zararı görülmemiş. Unutmayın, enerjiye ihtiyacınız var; enerji için kendinizi sıvı alımı yada atıştırmalıklar ile şarj edebilirsiniz ve aç/susuz kalırsanız da doğumda müdahalelerin (suni sancı, vakum, kristaller gibi) arttığını biliyoruz.
Bahsettiğim araştırmanın detayını dilerseniz buradan inceleyebilirsiniz.
Kaynak: Cochrane Library – “Restricting oral fluid and food intake during labour”
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR