Tatlı bir serüvendir hamilelik. Bilmiyorum ben çok keyif almıştım hamilelikten, kendimi çok özel hissetmiştim. İnanılmaz büyük bir mucize, içinizde bebeğinizi taşımak onu beslemek. Ona içerden şefkat göndermek, onunla konuşmak… Ben her gün iş çıkışında eve dönerken özellikle beni sakinleştiren, iş stresini tamamen aklımdan çıkaran müzikleri dinlemeyi tercih ediyordum. Ben sakinleşmeliyim ki, içimdeki canda sakinleşsin. Çok inanırım annenin psikolojisinin tamamen bebeğe yansımasına. Hatta bu konu ile ilgili ciddi araştırmalar ve yazılmış kitaplar var. Daha önce de tavsiye etmiştim, mutlaka okumalısınız.
Hamileler ile birlikte çalışıyorum, ve her seferinden onların gözlerinde inanılmaz bir ışıltı görüyorum. Sonuçta özel bir durum hamilelik. Peki, hamileliğe nasıl hazırlanmalıyız? Hamilelik ve doğum biz kadınların hayatında normal ve sağlıklı bir süreç olmakla birlikte bu dönemde kendimize daha iyi bakmalıyız. Aslında tüm süreç hamilelikten önce başlıyor. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek tüm amacımız. Tam da bir bebek sahibi olmaya karar verdiğimiz, içimizde buna emin olduğumuz anda hazırlıklar başlar. Neler yapabilirsiniz, neler yapmalısınız?
Bu yolculukta sizinle birlikte olacak kadın doğum uzmanınızı seçmek. Belki hali hazırda sürekli gittiğiniz bir doktorunuz var. Öncelikle bu doktorunuzun doğuma bakışı, doğumun onun için ne ifade ettiği önemlidir. Bunu açıkça sorabilirsiniz. Doktorunu seçmek ve ona güvenmek önemli bir meseledir. Daha önce yazmıştım, dilerseniz buradan daha sonra okuyabilirsiniz. Doktorunuzu seçerken çeşitli araştırmalar yapabilirsiniz. Nasıl bir doğum istediğiniz önemli bir kriter burada. Sizin tercihlerinize saygılı olacak iyi bir hekimi bulmak için doğum yapmış arkadaşlarınız ile görüşebilirsiniz. Çevrenizdeki doulalara veya ebelere sorabilirsiniz. Bir doktoru seçmek veya güvenmek kolay değil, ondan enerji almanız, kimyanızın tutması önemlidir. Bir randevu alın, gidin konuşun her biri ile. Sonra karar verebilirsiniz. Mesela ben hamile kaldığım zaman, öncesinde de gittiğim beni takip eden doktorum ile devam etmiştim. Kendisini çok seviyordum, hala seviyorum. Ama doğumumdan sonra özellikle doula olduktan sonra doktorda önem verdiğim kriterlerim değişti. Şimdi tekrar hamile kalsam, kiminle bu yolculuğa devam edeceğimi biliyorum. Diyelim ki doktorunuzu seçtiniz ve hemen hamilelik öncesi testlerinizi yaptırın.
Dişçinizden randevu alarak, diş ve dişetlerinizi kontrol ettirerek gerekli temizlikleri yaptırın.
Eğer mümkünse hem kendinizin, hem de eşinizin ailelerinin sağlık geçmişlerini araştırın. Gelecekteki bebeğiniz için bir risk bulunup bulunmadığını öğrenin.
Sigara, alkol veya keyif verici bir madde kullanıyorsanız, hemen bırakmalısınız. Beslenmenize her zamankinden daha da dikkat edin. Doktorunuza da danışarak folik asit kullanımına başlayabilirsiniz.
Aşılarınızı güncelleyin. Elbette gene doktorunuza danışarak hamilelik öncesinde yaptırmanız gereken aşıları öğrenip, yaptırın.
Şeker hastalığı, depresyon, anemi, epilepsi, çoklu skleroz, sistemik lupus eritematozus*, iltihabi bağırsak hastalığı, yüksek tansiyon, tiroid bezi hastalıkları veya kardiyak hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarınız var ise hastalığınızı olabildiğince kontrol altına almak için doktorunuz ile birlikte çalışın.
Hamile kalmadan bir kaç ay önce doğum kontrol haplarınızı bırakın. Bıraktıktan sonra ne zaman hamile kalınacağı kişiye göre değişkenlik göstermektedir. O sebeple karar verdiğiniz andan itibaren bırakmanız süreci hızlandıracaktır. Ben mesela bıraktıktan iki ay sonra hamile kaldım. Yani ikinci yumurtlama döneminde hemen hamile kaldım. Dediğim gibi kişiye göre değişmektedir. Bu arada hamilelikte zararlı olduğunu bildiğiniz ve kullandığınız ilaçlarınız var ise mutlaka doktorunuza danışın.
Zehirli kimyasallardan uzak durun.
Eşinizin yani baba adayının da sağlığının iyi olması bebeğin de sağlığını etkileyebileceğinden dolayı, onun da bu değerlendirmeleri yapması gereklidir.
Sağlığınızı koruyun, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye özen gösterin. Düzenli egzersiz yapın, düzenli beslenin, yeterli uyuyun en önemlisi stresten uzak durun.
Doğumunuz ile ilgili hayaller kurun. Piyasada bilinen iyi referans gösterilen doğuma hazırlık kitaplarını okuyun. Daha hamile bile değilim doğuma hazırlık eğitimlerini araştırın. Bir doula veya ebe ile doğumda öncesi ve doğumda çalışmak konusunu araştırın.
Unutmayın hayatta her şey pozitif olmaktan geliyor. Pozitif olun, doğmamış bebeğinize odaklanın. Hamile kalacak mıyım, kalamayacak mıyım diye kendinize stres yapmayın. Dediğim gibi bu tatlı bir serüven. Olması gereken zamanda siz de bir gün hamile kalacaksınız. Kendinizi akışa bırakın, gerisi gelir.
* SLE, doktorlar arasında Lupus olarak da adlandırılır, sebebi bilinmeyen cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda bulgularla giden, değişik seyir gösteren ve bağışıklık sisteminin bozuk çalışması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR