Lohusayım Farkındayım

Lohusa Depresyonu Farkındalık Haftası kapsamında bugün Uykucu Bebek ve Uykusuz Anneler platformunun düzenlediği, Uzman Psikolog Aysun Bal Ömeroğlu’ nun “Lohusayım Farkındayım” konulu seminerine katıldım. Lohusa döneminde yaşanabilme ihtimali olan depresyon ile ilgili pek çok konuya değindi kendisi.

Lohusalık depresyonu sebepleri, iç ve dış faktörler, depresyona girmemek için alınacak önlemler vs. Aysun Hanım’ ın her söylediği bilgi birbirinden değerli. Beni kancaya alan konuları sizler ile paylaşmak istiyorum.

Lohusa depresyonunu önlemenin en önemli etkenlerinden birisi de babanın, yani eşin desteği. Sanırım ben bu konuda çok şanslıyım, kıskandırmak gibi olmasın ama gerek hamilelikte, gerek lohusalıkta eşimin desteği bana sonsuzdur. Eşinizin sizi anlaması çok önemli, sizin yanınızda olması ve en önemlisi bunu hissettirmesi daha da önemli. Tamam, anlıyorum babalar için de kolay bir durum değil. İki kişiydiniz, şimdi üç kişi oldunuz. Ve bu üçüncü kişi şu an çok popüler. Ama bence popüler olması gereken yani ilgiliyi daha çok hak eden bir kadın var orada duruyor. Henüz yeni doğum yaptı. Onu koruyun! Kimden mi? Maalesef her şeyden… Uykusuzluktan, açlıktan, bakımsızlıktan, yalnızlıktan, kalabalıktan, mümkünse annenizden… Şimdi her kayınvalide benimki gibi değil maalesef. Kıskanmayın efendim, bazı koca anneleri gerçekten hayatınızı zor duruma sokabiliyor. Özellikle en hassas olduğunuz bu dönemde. Fıkralara, karikatürlere, filmlere konu oldu ise var bir sebebi değil mi? Bir de uzman psikolog da söyledi. Size de uzak tutmak görevi düşsün efendim.

Lohusalık depresyonu denen şey aslında sadece hormonların değişmesi değil. İçinde birçok faktör var; isteyerek hamile kalmanız, rahat bir hamilelik dönemi geçirmeniz, genetik kodlar, mükemmel annelik adına kalıplaşmış mitler… Anne oldun, sadece bebeğine bak, bebeğinle ilgilen, bol bol emzir, hatta iki sene emzir. Neden, çünkü Dünya Sağlık Örgütü iki sene emzir diyor. Ben 13 ay emzirdim, ne olacak şimdi? Kötü anne miyim? Hayır!

Genetik kodlara gelince, annenizin size nasıl annelik ettiği ile alakalı. Benim annem böyle böyle yapardı, ben çocuğuma öyle yapmayacağım noktasında ortaya çıkan davranışlar ve hisler… Bu konu kendi başına ayrı bir konu, şimdi çok detaya değinmeyeceğim.

Seminer sırasında Aysun Hanım çok güzel bir şey söyledi. Annelik kitaptan öğrenilmiyor. Elbette sizlerin içgüdüleri, sezgileri var. İçinizdeki sese kulak verin. Emin olun sizin içinizdeki anne size doğru yolu gösterecektir. Ayrıca depresyona girmek kötü bir şey değildir. Bunu farkında olmak ve sonrasında gerekli tedaviyi kabul etmek, iyi olmanız için bir sebeptir…

Bu yazım 17 Aralık 2014 tarihinde HT Hayat Köşem’ de yayınlanmıştır.


İLGİLİ YAZILAR

BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR