BURADASINIZ

Memelerdeki süt tıkanıklığı: Angorjman ve Mastit...

Memelerdeki süt tıkanıklığı: Angorjman ve Mastit

Angorjman  rahatlamamış meme doluluğudur. Biliyorsunuz memenin süt yapması talep ve arza göre hareket eder. Bebek emer, meme de süt yapar. Bebek emmez ise meme de bu bebeğin süte ihtiyacı yok diye düşünüp süt üretimini azaltmaya başlar. Bir çok sebepten ötürü doğumdan sonra en fazla bir saat içinde bebek annesi tarafından emzirilmelidir diyoruz. Hatta bebek doğar doğmaz annesinin kucağına verilmeli ve memesine konulup, emzirilmelidir. Emzirme ile ilgili bir çok yazımda her türlü detaya değinmiştik. Dilerseniz tekrar buradan okuyabilirsiniz.

Angorjman neden olur?

Eğer bebeğinizi sık sık yada her bebek istediğinde emzirmezseniz memelerinizdeki süt boşalmaz. Boşalmadığı için de memenizde birikir. Memede ciddi anlamda süt birikir ve bu memenize doluluk ve sertlik hissi verir. Neler yapmalısınız?

Öncelikle bebeğiniz her istediğinde emzirin. Her bir meme boşalana kadar emzirmeniz gerekmektedir. Bebeğinizi besledikten sonra memede sıcak, kırmızı, ağrılı veya sert olan bölgeler var mı kontrol edin. Bunlar ileride iltihaba neden olabilecek tıkanmış bir süt kanalının belirtisidir. Bu işaretleri görürseniz neler yapabilirsiniz?
Sert olan bölgeyi gevşeyene kadar elinizle hafifçe masaj yaparken bu memede bebeğinizi biraz daha emzirmeye devam edin.
Bu bölgeye ılık ve ıslak bir havlu koyun, ardından rahatlamak için masaj yapın.
Ilık bir duş alın ve suyu hafifçe memelere yönlendirirken nazikçe masaj yapın.

Angorjman genelde 1-7 gün sürer.

Eğer kızarık, sıcak, ağrılı tıkanmış süt kanalı ile birlikte angorjman var ise,
Grip gibi kendinizi halsiz hissediyorsanız, vücutta kırgınlık ve ağrı var ise
Aşırı yorgunluk, 38 ve üzeri ateş var ise mastit olmuş olabilirsiniz.

Mastit için ne yapabilirsiniz?

Öncelikle yatağa yatın ve dinlenin. Bebeğinizi de yanınıza alın. En kızarık, en ağrılı memenize bebeği koyun ve emzirmeye başlayın. Mümkün olduğunca çok emzirin. Hala kızarıklıklar var ise 10 dakika ılık ve ıslak havlu ile kompres yapın. Soğudukça değiştirin. Zeytinyağ ile o bölgeye sıkı bir masaj uygulayın. Kızarık ve şiş bölge gevşeye kadar devam edin, hatta elinizle sütü sağabilirsiniz bile. Masaj sonrasında 20 dakika soğuk kompres yapın. Mesela buzlukta bezelye dolu bir torba var ise çok işe yarayacaktır. Bu arada beyaz lahana çok faydalıdır, ama bunun için kış mevsimi olması gerekli. Soğuk yoğurt da sürebilirsiniz.
Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Doktorunuza danışarak C vitamini takviyesi alabilirsiniz.
Çiğ sarımsağın kendisini veya çiğ sarımsaklı yiyecekler tüketin.
Gene doktorunuza danışarak günde 3 kez aralıklar ile biberiye çayı tüketebilirsiniz.

Tüm belirtiler süresince dinlenmeniz, yatmanız ve uyumanız çok önemli. 38 veya üzeri ateşiniz 24 saatten uzun sürer ise muhakkak doktora/hastaneye gidiniz.

mastit


BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR