BURADASINIZ

Doula: Gerekli bir bileşen

Doula: Gerekli bir bileşen

Bu ara doula olmak isteyen kişiler, bir şekilde karşıma çıkıyor. Ya telefon ile bana ulaşıyorlar. Ya da yüz yüze görüşüyoruz.  Hepsi çok heyecanı bir şekilde soruyorlar:

“Doula olmak istiyorum, sizce olayım mı?”
“Bence olun tabii, ama önce sizin karar vermeniz daha iyi olur”  diye cevaplıyorum. Sonra detaylı bir şekilde anlatıyorum. Doula nedir? Doula kimdir? Nasıl doula olunur, ya da nasıl doula doğulur?

Sizlere de anlatmıştım. Doula kimdir? Doğumda rolü nedir? Dilerseniz buradan yazımı okuyabilirsiniz.

Şimdi ise doulanın tarihçesine bakacak olursak; ilk doula organizasyonu Amerika’ da 1992 ‘de kurulmuş. DONA (Doula Organization of North America)

DONA, doulayı çok net bir şekilde açıklıyor:

Doula: Gerekli bir bileşen.
DONA’nın doulanın tarihçesini, gelişimini, desteğini anlatan çok güzel bir videosu var. Sizler ile paylaşmak istiyorum Gerçekten izlemenizi öneririm.

Videoda DONA’nın kurucularından Dr. Marshall Klaus “Doulalık nasıl oluşmuş?” çok güzel anlatıyor:

“İşe Guetamala’dan başladık, çünkü bir bebek odasını değiştirmek istedik. Buranın doğumdan sonra anne ve bebeklerin beraber olması için ideal bir yer olacağını düşündük. Emzirmenin daha iyi olmasını sadece anne ve bebeği hassas dönemde yan yana getirerek sağladık. 

O zamanlar en iyi bebek odalarının çoğunda bile anneler ve bebekleri ayrıydı. Çabamız bebekleri tekrar anneleriyle yan yana getirmekti ve bunun anlamlı olması için Amerika’daki hastanelerde kanıtlanmış olması gerekiyordu. 

Çalışma arkadaşımız olan bir tıp öğrencisine tüm annelerle kısa bir görüşme yaptırdık ve çalışmayı onaylıyorlar mı diye öğrenmek istedik. Onuncu gebeye geldiğimizde öğrendik ki, o her bir annenin yanında kalmıştı ve öyle görünüyordu ki bunun faydalı bir etkisi olmuştu. Çünkü o annelerin ilk doğumuydu ve doğumları çok kısa sürmüştü. Yanlarında sürekli akıcı bir şekilde İspanyolca konuşan biri olduğunda bir şey olmuştu. Onların yanına, tamamen tesadüfen, eğitimsiz bir doula koymuştuk ve doğumdan çok farklı bir sonuç aldık. 

Böylece anneyle kalması için belirlenmiş 3 kadın işe aldık ve nasıl bir eğitim almaları gerektiğini tartıştık. Onlara eğitim verdik ve onlar bizim ilk doulalarımız oldular. İşte her şeye böyle başladık.”

Aslında eskiye dönüp baktığınızda doğum yapan kadının etrafı her zaman kadınlar ile kuşatılmıştır. Arkadaşları, annesi, ebesi, kardeşleri vs. Kadınlar duygusal ve fiziksel olarak zaten destekleniyorlardı. Doğumlar genelde evde gerçekleşiyordu. Doğumlar hastaneye taşındığından beri doğum yapan kadına destek azaldı. Doulalık doğumda gerekli bir bileşenin yeniden keşfedilmesidir. Şimdi doula anneyi fiziksel ve duygusal olarak desteklemeye devam ediyor, eski çağdaki kadınlardan tek farkı bu konuda bir eğitim görüyor olması.

DONA’ya göre doulanın rolü çok nettir:

  • Manevi ve fiziksel destek sağlar ve rahatlatıcı önlemler önerir.
  • Klinik ve medikal bir iş yapmazlar.
  • Herhangi bir tedavi önermezler.
  • Destek verdiği anneyi, soru sormak ve tercihlerini ve kaygılarını doktoruna ifade etmek konusunda yüreklendirir.
  • Destek verdiği anne adına konuşmaz.

Doula hizmeti kapsamında doulanın sağladığı dört temel bakım vardır: Duygusal destek, bilgilendirme desteği, fiziksel rahatlama yöntemleri ve onunla aynı safta yer alarak onu desteklemek ve ona bakmak. Doula bir tamamlayıcıdır.

Sözü DONA’ nın kurucularından Dr. John Kennel ‘in bir sözü ile bitirmek istiyorum.

“Eğer Doula bir ilaç olsaydı, onu kullanmamak etik olmazdı.”

Bu yazım 28 Aralık 2013 tarihinde HT Hayat Köşem’ de yayınlanmıştır.


BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR