Bebekler ilk doğdukları andan itibaren emmeye programlıdır. Yeter ki siz ona memenin yolunu gösterin. Aslında çok yardım etmenize gerek yok. Bazı videolarda görmüşsünüzdür, bebek doğar doğmaz annesinin vücuduna bırakırlar, bebeklerde yavaş yavaş tırmanarak annesinin memesini bulur ve emmeye başlar. Her şey tamamen içgüdüsel olarak gerçekleşir. Bu arada ülkemizde bu uygulamayı siz söylemeden uygulayan doktor/hastane ekibi görürseniz çok şanslısınız demektir.
Doula olarak katıldığım doğumlarda görüyorum. Bazı hastanelerde bebek hemşireleri, bebeğin annesini emmesi için zorla bir takım hareketler yapmak durumunda kalıyorlar. Kafasından bebeği ittirip, ağzına annesinin memesini tıkamaya çalışıyorlar. Tam anlamı ile doğru kelime “tıkamaya çalışmak”. Bebek zaten içgüdüsel olarak emme refleksi ile doğmuştur. Annesi kim biliyor, sütün kokusunu, annesinin kokusunu alıyor. Azıcık rahat bıraksan kendi kendine kavraması gerektiği gibi kavrayıp, zaten emmeye başlayacaktır. Anne de, bebek de doğal olarak emzirmek ve emmek içgüdüsüne sahiptir. Tüm memelilerde olduğu gibi. Sokakta doğum yapan kedinin yavrusu, annesini emsin diye kafasını çekiştirip, ittirip anne kedinin ağzına tıkadığımız oluyor mu hiç? Hayır, hiç sanmıyorum!
Bebeğiniz bir noktada, siz doğru ve rahat pozisyonda iken, başını kaldıracak, ağzını kocaman açacak memeyi kavrayacak ve emmeye başlayacaktır.
Göğüs ucu ve areolanın (kahverengi hale) büyük kısmı bebeğin ağzında olmalıdır.
Bebek memeyi kavramayı ve emmeyi bilir ama bunları kolaylaştıracak şekilde vücudunun pozisyonunu ayarlayamaz. Bu sizin görevinizdir. Emzirme süresince doğru kavramayı koruyacak pozisyonda olmanız ve rahat olmanız çok önemlidir. Şöyle düşünün, bebeğiniz emmeyi biliyor ama sizin rehberliğinizde bunu daha sağlıklı ve daha kolay yapıyor.
Kavramada sorun varsa; bebeğiniz iyi beslenemez, yeterli sütü alamaz. Açığı kapamak için daha uzun memede kalmak isteyebilir, daha sık acıkabilir veya kilo alımı yavaş olabilir. Uygun kilo alımını geçen hafta yazmıştım. Ayrıca meme başında acı olur, zamanla yara ve çatlaklara dönüşebilir.
Gördüğünüz gibi kavrama çok önemli. Kavramayı pozisyon destekliyor. Hangi pozisyonlarda emzirebilirsiniz, haftaya yazacağım.
Bu yazım 7 Aralık 2013 tarihinde HT Hayat Köşem ‘de yayınlanmıştır.
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR