Bulgurun Halleri

Geçen hafta çok güzel bir etkinliğe gittim. Hala tadı damağımda desem yalan olmaz. Tam anlamı ile el emeği, göz nuru bir tanıtımdı.

Sevgili Elif Doğan’ın (yani nam-ı değer Blogcu Anne) çok sevgili kayınvalidesi Nursen Doğan’ ın (yani nam-ı değer Nunu) Bulgurun Halleri kitabının tanıtımı içim Refika’ nın Mutfağı’ nda bu güzel lezzetli bulgurun hallerini tattım.

Refika ‘nın Mutfağı Kuzguncuk’ da Simotas Binası içinde. Mekan süper, Simotas Binası’ nın üst katında eşşiz boğaz manzaralı bir mutfak. Simotaş Binası neresi derseniz, hikayesi şu şekilde;

sb-150x1501923 yılında Arditi adında Musevi bir İstanbullu, Simotas adında bir Rum mimardan, ailesi ile birlikte ikamet etmek için bir bina yapmasını rica ediyor. Arditi ailesi zaman zaman da apartmanın bir bölümünü Kuzguncuk sakinlerine kiraya veriyor. Sonrasında Simotas Binası tüp atölyesi, toka imalathanesi gibi farklı amaçlar için kullanılıyor. Binayı yatılı okul ve sonrasında butik otele çevirmek isteyen sahiplerden sonra binanın mülkiyeti, bugünkü sahipleri olan Birgül ailesine geçiyor. Refika Birgül, 30 yıldır uyuyan binada, uzun süren bir tadilata girişiyor. Bugün binada mimarından avukatına, reklamcısından dansçısına, terzisinden heykeltıraşına farklı meslek gruplarından insanlar birlikte çalışıyor, üretiyor, keyifli ve kolektif bir hayat sürüyor.

Gelelim Bulgurun Halleri’ ne; kitapta 110 tarif var, Nunu’ nun yaklaşık 250 bulgurlu tarifi arasından özenle seçilmiş. Nunu’ nun pişirdiği bulgurlu yemekler inanılmaz güzeldi. Valla önce bütün lezzetlerden tattım, sonra en çok beğendiklerimden ikinci turu yaptım. Benim deyimimle best of turu yaptım 🙂

Nunu’ dan size küçük bir tavsiye, bulgur demlenir demlenmez sıcak halde iken; zeytinyağını, tuzunu, limonunu hemen bulgura katın diyor.

Bakalım kitabın çıkış hikayesi ve amacına:

Nursen Doğan’ın gazetede Refika Birgül’ün bir yazısını okuduktan sonra gönderdiği kutlama mesajıyla başlayan bulgur macerası “imece usulü çalışmanın bir ürünü. Nam-ı diğer Bulgurcu Teyze Nursen Doğan’ın yıllardır biriktirdiği, hayal ettiği tarifler; geçmiş ile modernin birleştiği Refika’nın Mutfağı’ nda pişti, en doğal haliyle fotoğrafları çekildi ve sonunda tüm bu yolculuk; içinde köftesinden pilavına, dolmasından tatlısına kadar ana malzemesi bulgur olan 110 tane tarifin bulunduğu bir kitap haline büründü.

Bulgurun Halleri, Nursen Doğan’ın doğal dil ve anlayışından uzaklaşmadan, onun önderliğinde ilerlenerek hazırlandı. Tarifler tamamen Nursen Doğan’ın eseri, onun uzun yıllar içerisinde oluşturduğu damak yapısının ürünü. Refika’nın Mutfağı ise yemeklerin sunumu, reçetelerin yazılması, oranların kesin ve net olması gibi konularda yardımcı olarak bu keyifli eseri şekillendiren, yavaş yavaş pişiren kap oldu. Refika’nın da dokunuşuyla, ortaya geleneksel olanın modernle harmanlandığı bu lezzetli çalışma çıktı.

Neden Bulgurlu Tarifler?

Bulgur, sadeliği ile güçlü ve baş döndüren bir malzeme. Yoklukta da varlıkta da adil. Bir nevi simit gibi.

En eski bulgur çeşidinin yine bu topraklarda ortaya çıkması ve bu coğrafyadaki köklü tarihi ile evlerimizdeki yaygın kullanımı, bulguru çok bereketli bir malzeme haline getiriyor. Bu nimet, Nursen Doğan’ın bulgurlu tarifleriyle birleşince Refika’nın Mutfağı olarak heyecan duyduk. Bu yolculuğa olsa olsa bulgurla başlanır dedik ve kolları sıvadık. Başlangıçlardan tatlılara kadar bulgurun her halini, bir kaşif ruhuyla keşfetmeniz ve tatmanız için bu kitabı hazırladık.

Nursen Doğan (nam-ı diğer Bulgurcu Teyze) Kimdir?

Nursen Doğan, Refika’nın Mutfağı’ nın 68 yaşındaki bulgurcu teyzesi. Adana’da dünyaya gözlerini açan, İstanbul ile evlenen, çocuk ve torunları için Amerika ile tanışan biri olarak bir birikimin birleşimi. Adana’da ilk bulgur dinkini kuran dedesi sayesinde bulgurla iç içe büyümüş, mutfağını da bulgurla zenginleştirmiş ve onca tarifiyle bu işe gönlünü vermiş biri.

Neden Refika’nın Mutfağı?

Refika’nın Mutfağı, Refika Birgül önderliğinde Kuzguncuk, Simotas Binası’nda konuşlanan bir mutfak ve yaşam atölyesi. Geleneksele sahip çıkarak, modernle birleştiren, kültürün ve insan emeğinin kıymetini bilen, yemek ve yaşam üzerine tariflerin yazıldığı, TV’ye yemek programı hazırlayarak bu kıymeti dünyaya tanıtma amacında olan sıcak bir atölye.

“Refika’nın Mutfağı’nda Pişen Kitaplar” Serisi

Refika’nın Mutfağı ekibi olarak “Refika’nın Mutfağı’nda Pişen” kitaplarımız olsun hayalini kurduk ve gazete yazılarının, TV programının, atölyelerin yanında “Refika’nın Mutfağı’nda Pişen Kitaplar Serisi” fikri ile buluştuk. Bu amaçla;

Geleneksel ve yenilikçi olanın hem bir arada hem de pratik olabileceğini anlamaya çalıştık.

Aramızdaki mesafelerin kısalmasını istedik. Kitaplarımız sıkılmadan okunsun, başucu kitabı tadında olsun, kimi zaman fotoğraflarına bakarak aksın, kimi zaman ise hikayeleri okunsun; apar topar kalkıp, mutfağa koşulsun, tarifler denensin diye hayal ettik.

Yapabilmek, hayal etmekle başlasın, mesafeler de hayal edilenleri gerçekleştirmeye çalıştıkça kısalsın istedik.

Paylaştıkça artar” dedik. Hayat “elimizdeki ile mutlu olabilmekten” ibaret diyerek eldekinin kıymetini anlamaya çalıştık.

İşte “Bulgurun Halleri-Başlangıçlardan Tatlılara Bulgurlu Tarifler” de uzun ve imece usulü bir çalışmanın ürünü olarak bu şekilde ortaya çıktı.

Değişik yemekler yapmayı ve tatmayı seviyorsanız, kitabı edinmenizi tavsiye ederim. Ben dün gece favorilerimden olan Avokadolu Peynirli Batırmalığı ellerimle hazırladım, valla eşim bayıldı….

Sizi etkinliğin güzel fotoğrafları ile baş başa bırakıyorum. Ayrıca fotoğraflar için de Ferhan Saral’ a teşekkür ederiz.

DSC_7479_905

DSC_7400i_905

 

DSC_7391i_905DSC_7376i_905DSC_7373i_oDSC_7371i_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR