BURADASINIZ

Doğum sırasında yemek yemek, su içmek

Doğum sırasında yemek yemek, su içmek

Geçen gün doula olarak katıldığım bir doğumda annenin canı çubuk kraker çekti ve hemen eşi bir koşu gitti aldı, getirdi. Annenin de hani bir paketi yiyeceği yok, azıcık canı çekti. Tuzlu tuzlu yemek istedi. Anne tam ağzına iki adet çubuk kraker atmışken doktoruna yakalandık. Yakalandık diyorum çünkü doktoru bir şey yemesini ve içmesini kesinlikle yasaklamıştı. Aslında doktor yasakladığını sanıyordu, ben annenin de isteği üzerine arada su içirmeye devam etmiştim. Çubuk kraker öncesi de 3-4 adet badem yemişti. Doktor annenin çubuk kraker yediğini görünce pek de bir telaşlandı. Eyvah ya sezaryen olman gerekirse dedi, bir şey yememen içmemen lazım, o yüzden sana hemen serum bağlatayım dedi. Anne serumu reddetti. Doktor neden telaşa kapılmıştı?

Eskiden doğumlarda, güvenli hava yolu olmadan yapılan genel anestezi yöntemleri çok riskliymiş. Bu ameliyatlardaki istenmeyen kusmalar, mide içeriğinin akciğerlere dolmasına neden olabiliyor ve ciddi yan etkiler oluşturabiliyormuş. Oysa günümüzde gerek anestezi yöntemleri gerekse anestezi ilaçlarında çok büyük ilerlemeler kaydedilmiş. Bunlara bağlı olarak anestezi sırasında dolu mideden kaynaklanan ciddi yan etkiler de oldukça azalmış. Bu arada kanıta dayalı çalışmalar konusunda tüm dünyanın güvenini almış Cochrane Hamilelik ve Doğum Grubu, doğumda gıda ve sıvı alımı kısıtlanmasının yararını gösteren hiçbir kanıt olmadığını vurgular. Dilerseniz 22 Ağustos 2013 tarihinde yaptıkları araştırma detayına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ülkemizde de tüm bunlara rağmen birçok hastane/doktor hamilelerin aç ve susuz bırakılmasını hala rutin olarak uygulamaktadırlar.

Aslında olayın şu tarafından bakılırsa; doğum bir kas eylemidir ve doğum sırasında hamilelerin harcadıkları enerjiyi yerine koymalıdırlar.

Uzun lafın kısası, doğumda yemek yemek, su içmek zararlı değildir. Güçsüz kalmamanız, enerjinizi yerine koymak için yiyip, içebilirsiniz.  Yemek yemek derken, oturup iskender kebap yiyecek haliniz yok zaten. Kuru meyve, badem, fındık, ceviz. Size enerji verecek küçük atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz. Belki de canınız bir şey yemek istemeyecektir, ama su içmenizi tavsiye ederim.

Bu yazım 21 Ekim 2013 tarihinde Annelik ve Gebelik sitesinde yayınlanmıştır.


İLGİLİ YAZILAR

BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR