BURADASINIZ

Yenidoğan bebeğinizin reflekslerini tanıyalım̷...

Yenidoğan bebeğinizin reflekslerini tanıyalım….

Sevgili Ebe Özlem Karabulut “Bebek Bakımı” başlığı altındaki yazılarına devam ediyor. Özlem’in önceki yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

YENİDOĞANIN REFLEKSLERİ

Yenidoğan bebeğin en temel donanımları refleksleridir. Bu reflekslerin varlığı başlangıçta yaşamı sürdürme açısından çok önemlidir ve sinir sisteminin iyi gelişmiş olduğunun işaretidir. Bebek büyüdükçe beyin yapısı gelişir ve bu refleksler yavaş yavaş ortadan kaybolur ve yerlerini istemli hareketlere bırakır.

Yenidoğan muayenesinde bu refleksler doktor tarafından değerlendirilerek bebeğin nörolojik durumu hakkında bilgi edinilir. Bu refleksler bebeğin gelişiminin sağlıklı olup olmadığı hakkında ipuçları verir.

Başlıca yenidoğan refleksleri moro, arama-emme, yakalama, tonik-ense, adımlama, babinskidir.

Bebek kaslarını bilinçli bir şekilde kontrol etmeye başladıkça bu refleksler ortadan kalkar.

MORO REFLEKSİ

Bebeğinizin aniden duyduğu seslere ya da ani hareketlere verdiği tepkidir. Bebek, ellerini ve ayaklarını iki yana doğru açıp tekrar karnına doğru çeker. Genelde doğumdan sonra 4.-6.aylarda kaybolur.

ARAMA-EMME REFLEKSİ

Bebeğinizin yanağına, dudak kenarına dokunulduğunda yüzünü çevirir, ağzını açar ve aranmaya başlar. Meme verildiğinde kuvvetlice emmeye başlar. Emme refleksi anne karnında başlar, doğumdan sonra bebek uyanık olduğunda 4. Ayda, uyurken 7.aya kadar devam eder.
Bu refleksler bebeğin en önemli reflekslerindendir ve bebeğin beslenmesi için gereklidir.

YAKALAMA REFLEKSİ

Bebeğinizin avuç içine parmağınızla veya cisim konulduğunda, parmaklarını hızla kapatır ve kuvvetlice kavrar. Bu refleks bebeğin tüm ağırlığını destekleyecek kadar güçlüdür. Bebek bu şekilde tutularak kaldırılabilir.

Anne karnında 28. Haftada başlar, doğumdan sonra 2.-4. Aylarda kaybolur.

TONİK ENSE REFLEKSİ

Yatan bir bebeğin başını ani olarak sağa ya da sola çevrildiğinde, o taraftaki kol ve bacaklarda dışa doğru açılma, gerilme, diğer tarafta ise kapanma olur.

Doğumdan3-4 hafta sonra belirgindir. Bu refleks bebeğin vücudunu döndürmeye başlaması ile azalır ve 4.-6. Aylarda kaybolur.

ADIMLAMA REFLEKSİ

Bebeğiniz, koltuk altlarından dik olarak tutulduğunda, ayakları yere bastırıldığında adım atar gibi yapar. Bu refleks genellikle 4. Aydan sonra kaybolur.

BABİNSKİ REFLEKSİ

Bebeğinizin ayak tabanı topuktan parmağa doğru uyarılırsa, ayak başparmağı dışa, diğer dört parmağını da içe kıvırır. Bu anne karnında başlar, iki yaşında kaybolur.

Bütün bu refleksler bebeğinizin gelişiminin sağlıklı olup olmadığını takip etmeniz için verilen ipuçlarıdır. Bu refleksler, ilkel reflekslerdir ve özellikle bebeğinizin nörolojik muayeneleri için önem taşır. Yaşamının ilk iki yılı tamamlandığı halde hala devam ediyorsa, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için doktorunuzla iletişime geçin.


İLGİLİ YAZILAR

BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR