Mahallenin Mutlu Bebeği Semineri eğitim notlarım;
Dr. Harvey Karp’ın konsepti mutlu çocuklar yetiştirmek.
Kesinlikle daha hamile iken Karp’ın iki kitabını okumalısınız.
Mahallenin En Mutlu Bebeği
Mahallenin En Mutlu Yumurcağı
Dünyaca ünlü Pediatrist Dr. Harvey Karp tarafından geliştirilen eğitim programı, yeni doğmuş bebeklerin dünyaya geldikten sonra, ilk haftalarda yaşadıkları zorlu adaptasyon dönemini rahatlıkla atlatmaları ve bu dönemi tüm ailenin mutlu geçirmesi için Ebeveynlere yol gösteriyor.
Dr Harveye göre bebeklerin kolik ağlamasının sebebi üç ay erken doğması. Yani aslında yaşanmamış bir dördüncü trimester var.
Günde 3 saatten fazla, haftada 3 günden fazla ve 3 ay boyunca ağlayan bebeğin kolik olduğu kabul ediliyor. Kolik bağırsakların henüz gelişmemiş olması ve gaz sorunu değil, öyle olsaydı bu krizler günün her saati olabilirdi. Ama bu ağlamalar genelde akşam saatlerinde oluyor, bebek arabaya bindirilince, aspiratörün yanında sallanınca, ya da önerilen diğer hareketler yapılınca bebek susuyor. Demek ki bu sadece fiziksel bir gelişimin eksikliği ya da rahatsızlığı değil.
Benim kızım Derin’de aynı şekilde idi. Haftanın her günü ağlamazdı ama bazı günler tuttu mu, tutardı. Kolik CD’si almıştık, onu açar, o şekilde sallayıp, sakinleştirmeye çalışırdık. Ortalığı yıkardı, sakinleştiremediğim zaman evime on dakika uzaklıkta oturan annemi çağırır, sakinleştirme işini ona devrederdim. Çünkü bir süre sonra bebeğinizin o haline dayanamıyorsunuz. İşte bu nedenle öncelikle sizin sakin olmanız lazım. Bebeğinize yanlış, endişeli, sinirli bir mesaj göndermemelisiniz. Bu arada babalar bu sakinleştirme işinde son derece başarılılar, bu yazıyı muhakkak eşinize okutun. Yöntem ile ilgili olarak ne yapması gerektiğini o da bilsin. Hatta Sevgili Tansu’nun bu eğitimine birlikte katılın.
Bebeklerin, işte bu hayatlarının ilk üç ayında hala ana rahmindeymiş gibi hissetme ihtiyaçları var. Bunu yapmanın da 5 basamağı var:
1.Kundaklama
2.Yan/Karın üstü yatırma
3.Şşşşşşlama (pışpışlama)
4.Hahifçe Sallama
5.Emme/Emzirme
Bunlar bu sırada yapılırlarsa şöyle bir etki doğuyor: bebek, kundaklandığı zaman kollarını hareket ettiremediği için kendisini korkutmuyor. Kendini yine ana rahmindeymiş gibi hissediyor, ve “sakinleşme refleksi” tetikleniyor. Kundağın ardından gelen şşşşhhh’lama, sallama, ve emzirme/emzik verme de onun sakin kalmasını sağlıyor. (emzik için ilk 6 hafta geçmesini bekleyin)
Bebek kundaklanmaz demeyin, buradaki kundaklama aslında yarım kundaklama. Sevgili Tansu eğitiminde nasıl yapacağınız detaylı olarak gösteriyor. Hatta katılımcılara uygulama bile yaptırıyor.
Eğitim sırasında Tansu Oskay’ın bize izlettiği harika videolardan bir tanesini izleyelim.
Tüm adımları tek tek anlatmayacağım, detaylı öğrenmek için eğitime katılabilirsiniz. Ayrıca eğitim takvimini de buradan inceleyebilirsiniz.
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR