Sözlük olarak anlamı; Doğumun ikinci aşamasında kadınlarda perineye ve arka vajen duvarına uygulanan planlı cerrahi kesi işlemidir. Bu işlemin amacı doğum esnasında oluşabilecek kontrolsüz perine yırtıklarını ve yumuşak doku hasarını engellemektir. Lokal anestezi altında yapılır ve doğum sonrası kesi tekrar dikilir. Doğum esnasında perine yırtıklarını engellemek amacıyla rutin olarak yapılır.
Türkiye’de rutin olarak doğumların %90’nda yapıldığını biliyor musunuz?
Başka bir tanım ise; Bebeğin daha kolay çıkmasını sağlamak için uygulanan cerrahi kesiye epizyotomi (doğum kesisi) adı verilir.
Adı üstünde planlı cerrahi kesi; doğum ne kadar doğal bir olay bunu biliyoruz değil mi? Bu kadar normal, doğadan gelen bir durumun üstüne kesilmek ister misiniz?
Bebeğinizin başı görünür görünmez, siz yoğun bir baskı hissettiğinizde henüz ıkınma hissi gelmeden, ilgili sağlık personeli karşınıza geçip sizin ıkınmaya yönlendiriyor. Size ne zaman nasıl ıkınacağınız söyleyip, tezahürat yapıyor. Amaç bebeğinizin kolay çıkması, hemen doğumun gerçekleşmesi. Peki kesilmezseniz, bebeğiniz doğmaz mı?
Tabi ki doğar. Bebek dışarı çıkmak için tüm hareketleri doğal olarak kendisi yapar. Kafanın çıkışı, dönüşü omuzların çıkışı tüm bu hamleler kendiliğinden gelir. Nasıl mı, haydi izleyin.
Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebek sıkıntıya girdiğinde, kalp atışları düştüğünde, acil olarak dışarı çıkarılması gerektiğinde bu cerrahi işlemin uygulanması gerektiğini söylüyor.
Öncelikle doktorunuz ile bu konuyu açıkça konuşmalısınız. Doktorunuzun epizyotomiye yaklaşımını açık sorularınız ile öğrenebilirsiniz, mesela “kaç gebenize rutin epizyo yapmak durumunda kaldınız?” vs. Doktorunuzun yaklaşımı üzerine belki doktorunuzu değiştirmek zorunda bile kalabilirsiniz, buna siz karar vereceksiniz. Sizin içgüdüleriniz karar verecek.
Kesilmemek için ayrıca hamileliğiniz boyunca düzenli pelvik taban kaslarınızı geliştirmek için egzersiz yapabilirsiniz. (kegel egzersizi)
Perine masajı da epizyotomiden kaçınmanız için yapacağınız hazırlıklardan birisi. Perine masajı nasıl yapılır?
Perine masajı vajina ile anüs arasındaki bölgeye uygulanan doğal yağlarla yapılan masajdır.Perine masajını tercih eden bayanlar 34. haftadan itibaren her gün olmak üzere perine masajını yapabilir.Perine masajı badem yağı, buğday yağı gibi E vitamininden zengin ve saf yağlarla yapılır.Baş parmakları yardımı ile parmakları vajinaya en fazla 3-4 santim girecek şekilde saat 3-9 yününde bir U hareketi yaparak perine kaslarını anüse (aşağı) doğru yavaş yavaş esnetme işlemidir.
Falname
29 Ocak
Çok süper! Ben kesiksiz doğumdan yanayım. Bir kaç yerde, aynı masajın isteğe göre doğum esnasında da (erken zamanlarında) yapıldığını okudum. Bu da hem doğumu kolaylaştırıyor, hem de yırtılma olasılığını azaltıyormuş.
Hamilelikte Egzersiz vol2 | DoulAnnEsra
15 Nisan
[…] Daha önce sizler ile kegel egzersizi ile ilgili paylaştığım yazıyı da okuyabilirsiniz. […]
Aisha Aromaterapi’den paketim var…. | DoulAnnEsra
29 Nisan
[…] Daha önce sizlere perine masajının önemini belirtmiştim, dilerseniz tekrar yazımı hatırlayalım. Epizyotomi hakkında ne biliyoruz? […]