5 Ocak 2013 Cumartesi günü Emirgan DOUM’ da Jo Harris’in “Hamilelik ve Doğumda Aromaterapi” eğitimine katıldım, harika bir eğitimdi. Biz doulalar için son derece faydalı bir eğitim oldu.
Bildiğiniz üzere hamilelik ve doğum sırasında özellikle masaj ile aromaterapi yağlarını çok kullanıyoruz. Ancak her birinin içeriği ve faydası farklı. O yüzden her birinin içeriğini bilmek ve ona göre uygulamak gerekiyor. İşte size eğitimden aldığım bazı notlar:
Aromaterapi kısaca doğadan gelen şifa… 6000 yıllık bir geçmişi var, ilk defa Mısır Uygarlığı tarafından mumya yapımı için kullanılmış. Aynı çağlarda, eski Çin uygarlığı tarafından da aromaterapi yağları ve bitkileri tanrıya olan şükranın bir ifadesi olarak kullanılmaktaydı. Aromaterapinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ise ilk olarak eski Yunan medeniyetlerinde ortaya çıkmıştır. Roma İmparatorluğu devrinde aromaterapi banyo sonrası masaj teknikleriyle kullanım alanı buldu. Eski Romalılar aromaterapi yağlarını eski Arap ve Hint medeniyetlerinden getirtiyorlardı.
Bitkilerin -kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap, kök gibi- farklı yerlerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen güzel kokulu yağlar uçucu özellik taşırlar. Bu şekilde atmosferde de buharlaşmış olarak mevcutlardır. Yağlar, pek çok bitkiye verdikleri koku ile karakter katan, kimyasal oluşumlardır.
Bu yağları kullanabilmemiz için dikkat etmemiz gereken birkaç unsur var.
– Cilde direk uygulanmaz.
– Kesinlikle içilmez. Vücut içerisine uygulanmaz.
– Çocuklardan kesinlikle uzak tutmalıyız.
– Serin ve karanlık yerde muhafaza etmeliyiz. Sakladığımız şişelerin kapaklarını açık unutmamalıyız.
– Ayrıca satın alırken kaliteli ve saf olduğundan kesin emin olmalısınız, öyle her yerde satılan yağları tercih etmemelisiniz.
Hamilelik ve doğumda aromaterapi ne için yararlı?
Stres, gevşeme, yorgunluk, bitkinlik, ağrı, acı, gerginlik, rahim kasılmaları tetiklemek, sakinleştirmek, doğum sancılarını düzeltmek, korkular, plasentanın doğumunu kolaylaştırmak için faydalı.
Hamileye önceden yağları tanıtmak ve koklatmak gerekiyor, sevmediği bir yağ ile tabi ki masaj yapmıyoruz. Hatta hamile iken çok sevdiği bir kokuyu doğum sırasında sevmeyebiliyor.
Doğumdan sonra aromaterapi ne için yararlı?
Özellikle perine bölgesinin iyileşmesi için. Şişkin göğüsler için, yorgunluk, doğum sonrası moral bozukluğu, sezaryen oldu ise yaraların iyileşmesi için faydalı.
Hamilelik ve doğumda aromaterapiyi nasıl kullanabiliriz?
Masaj
Ayak masajı
Banyo (küvete azıcık sıcak/ılık su doldurun; 3-4 damla uçucu yağı ya 1 çorba kaşığı süt içine veya bir tutam deniz tuzu içine ya da azıcık elma sirkesi içine damlatıp suya karıştırın)
Oturma banyosu (içine oturduğunuzda suyun kalça seviyesine gelmesine olanak sağlayacak kadar büyük bir leğen içine gene sıcak/ılık su ile doldurun; 3-4 damla uçucu yağı ya 1 çorba kaşığı süt içine veya bir tutam deniz tuzu içine ya da azıcık elma sirkesi içine damlatıp suya karıştırın) Kompres (bir kaseyi sıcak su (kas ağrısı için) veya soğuk su(şişme, iltihap için) ile doldurun. İçine 2-3 damla uçucu yağı ekleyin ve bir bezi suyun yüzeyinde gezdirerek ıslatın. Fazla suyu sıkın ve bezi rahatsız olan bölgeye uygulayın.
Yağ lambaları (Yağ lambasının üzerindeki alana biraz su koyun içine de 4 damla uçucu yağ ekleyin. Mumun sıcaklığı ile buharlaşıp etrafa mis gibi kokular salacaktır)
Sprey (20-30 damla uçucu yağı 100ml su ile karıştırıp iyice çalkalayın)
Bizler hamilelikte ve doğumda masajı rahatlamak, endişe ve korkuları gidermek için kullanıyoruz. Ayrıca doğum gecikti ise rahmi tetiklemek için de aromaterapi kullanıyoruz. Ben en sık masaj, ayak masajı, yağdanlık kullanıyorum. Hamile ister ise banyoda da kullanabilir.
Hamilelik sırasında kullanılmaması gereken bazı uçucu yağlar var, bunlar özellikle rahim kasılmaları tetikleyebileceği için kullanılması çok sakıncalı. Bunlar;
Anoson, misk ada çayı, sedir ağacı, karanfil, tarçın, rezene, yasemin, ardıç, oğulotu, hakiki mirra, mercanköşk, izmir kekik, maydanoz, nane, gül, adaçayı, tarhun, hakiki kekiği, kafur. Ancak bu yağlardan bazıları doğum sırasında kullanılabilir. Bunlar da, misk ada çayı, karanfil, rezene yasemin, mercanköşk, gül.
Doğum da en parlayan uçucu yağlar ise;
Gül (sancıları düzeltiyor, verimlilik sağlıyor ve sancı bitince rahmin dinlenmesini sağlıyor)
Clary sage (Keyif veriyor, endişeleri alıyor)
Neroli ve Frankincense (endişeleri alıyor)
Lavanta (sakinleştirici ve huzur)
Benim en favori uçucu yağlarım;
Frankincense (günlük) Endişe, gerginlik, stres, nefes derinleştirici, sakinleştirici özelliği var ayrıca şişkin göğüslere bununla yapılan kompres de iyi geliyor.
May chang( Endişe, depresyon, zihin açıcı)
Bergamut (endişe, depresyon, stres, moral verici, tazeleyici)
Lavanta (sakinleştirici ve huzur)
Aromaterapinin sihrine inanmamak mümkün değil. Japonya’da çalışanların verimliliğini görmek için farklı yağlar ile bir araştırma yapılmış; uçucu yağlar havaya dağıtıldığında,
Lavanta uçucu yağı verimliliği %21
Yasemin uçucu yağı verimliliği %33
Limon uçucu yağı da verimliliği %54 arttırmış.
İtalya’da bir hastanenin doğum ünitesinde lavanta uçucu yağı kullanılmış ve doğuran kadınların ağrılarının ve acılarının azaldığı tespit edilmiş. Gene İngiltere’de başka bir hastanenin doğum bölümünde de clary sage yağı kullanıldığında doğuran kadınların sancılarının arttığı görülmüş.
Bu güzel eğitim için Jo Harris’e çok teşekkür ederim.
BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR