Bebeğiniz için en doğal besin, en faydalı besin tabi ki sizin sütünüzdür. Hepimiz anne sütünün faydalarını, avantajlarını biliyoruz. Tek tek bahsetmeye gerek var mı bilmiyorum ama özetle; UNICEF Türkiye anne sütü ile ilgili gerçekleri şu şekilde başlıklar halinde toplamış.
Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin.
Her zaman, temiz ve mikropsuz.
Daima hazır ve bedava. Özel harcama gerektirmez.
Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.
İshal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.
Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlardan korur.
Bebeklerin daha zeki olmasını sağlar.
Bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur.
Doğumdan sonra gelen ağız sütü, bebeği hastalıklardan korur.
Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
Emzirme, annenin sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır.
Gelelim, nasıl emzireceğiz konusuna. Hangi pozisyon sizin ve bebeğiniz için uygundur? La Leche League International’ ın da dediği gibi;
“Emzirmek içgüdüsel ve doğal bir davranıştır, ancak aynı zamanda da öğrenilen bir sanattır.”
En Doğru Emzirme Pozisyonu İçin Temel Adımlar
Kendinize rahat edeceğiniz bir duruş seçin, sırtınızı destekleyin, kollarınızı yastıklarla destekleyin, kucağınıza bir yastık alın, ayaklarınızı üzerine koyabileceğiniz bir şey bulun.
Bebeğinizi kendinize yakın tutun, kalçasından bükülü olsun, böylece memenize ulaşmak için kafasını çevirmek zorunda kalmaz. Ağzı ve burnu meme ucunuzun tam karşısında olmalıdır. Eğer mümkünse, size yardım eden kişiden rahat bir pozisyon aldığınızda bebeği size vermesini isteyebilirsiniz.
Memenizi destekleyin, böylece bebeğinizin çenesine baskı yapmaz. Bebeğinizin çenesinin memenize gömülü olması gerekir.
Bebeğinizi memenize yanaştırın ya da yerleştirin. Ağzını genişçe açması için onu teşvik edin ve sırtını (başının arkasını değil) destekleyerek yakına doğru çekin, böylece çenesi memenize gömülecektir. Burnu memenize dokunacaktır. Elleriniz bebeğiniz için “ikinci boyun” görevi görür.
Bebeğinizin memeyi iyi kavradığını gösteren ipuçları:
Burnu neredeyse memenize değer, örnek verirsek bir kredi kartının kenarı kadar yakındır.
Dudakları dışa dönüktür.
Memenizin meme ucunun başladığı yerin etrafında kalan bölümünün en az 1,25 cmlik kısmı bebeğinizin ağzındadır.
Eğer bebeğiniz memeyi kavradığında rahtsızlık hissediyorsanız ya da acı duyuyorsanız, bebeğinizi memeden ayırmak için parmağınızı ağzının içine, damaklarının arasına nazikçe yerleştirin ve yeniden deneyin.
Kendisine meme sunulan bebek meme ucunu ağzına yerleştirir yerleştirmez ve memenize gelecek süt için hazır olduğunu söyler söylemez yutkunmaksızın emmeye başlayacaktır. Süt almaya başladığı zaman çenesinin kulağına kadar hareket ettiğini göreceksiniz. Şakakları hareket edecek. Ayrıca iştahını bastırana kadar hızla yutkunduğunu daha sonra ise yutkunmasının yavaşladığını duyacaksınız.
Keyfini çıkarın! Eğer acı hissediyorsanız bebeği nazikçe memeden ayırın ve yeniden deneyin.
Bu adımların ilk haftalarda sık sık tekrar edilmesi gerekebilir. Siz ve bebeğiniz biraz pratik yaptıktan sonra kendinize uygun olan tekniği bulacaksınız.
Arkaya Yaslanarak Emzirme Pozisyonu
Arkaya yaslanarak emzirme bebeğinizle rahat etmek ve kendinizin ve bebeğinizin doğal emme içgüdülerini teşvik etmek anlamına gelir.
İstediğiniz şekilde giyinin ve bebeğinizi de istediğiniz bir şekilde giydirin.
Sırt üstü uzanabileceğiniz ve sırtınızı destekleyen bir yatak ya da koltuk bulun – dümdüz değil fakat rahat bir şekilde arkanıza yaslanın, böylece bebeğinizi göğsünüzün üzerine koyduğunuzda yerçekimi onun vücudunun sizin vücudunuzla uyumlu bir şekilde durmasını sağlayacaktır.
Başınızı ve omuzlarınızı destekleyin. Bebeğinizin vücudunun ön kısmının sizin vücudunuzun ön kısmıyla temas etmesini sağlayın.
Sırt üstü uzandığınızda bebeğinizi kucaklamadığınız için bebeğiniz üzerinizde istediğiniz her pozisyonda rahat edecektir. Sadece vücudunun ön kısmının tamamen sizin karşınızda olduğuna emin olun.
Bebeğinizin yanağının çıplak göğsünüzün yakınında bir yere yaslanmasına izin verin. Ona istediğiniz kadar yardımcı olun; ne yapmaya çalışıyorsa onu yapması için ona yardım edin. Siz bir takımsınız.
Memenizi tutun ya da tutmayın, nasıl isterseniz.
Rahatlayın ve birbirinizin keyfini çıkarın.
Arkaya yaslanmak ve bebeği yerçekiminin tutmasını sağlamak insanlık kadar eskidir ama yakın zaman önce İngiliz Ebe Suzanne Colson tarafından tekrar canlandırılmış, incelenmiş ve Biyolojik Beslenme olarak adlandırılmıştır. Detaylı bilgi için www.biologicalnurturing.com sitesini ziyaret ediniz. Ayrıca sizinle bu siteden bir video paylaşmak istiyorum.
Video için http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html
İyi emzirmeler!…
Kaynak: http://www.lllturkiye.org/
Falname
4 Kasım
Ileride bu bilgilere ihtiyacim olacak, isalla ^_^