Hamilelikte Beslenme

Hamile iken çok mu yemek yemeliyiz, hani iki cansın sen artık bol bol ye derler ya.. Yoksa normal ölçüde ama dengeli mi beslenmeliyiz? Gözardı edilemeyecek bir gerçek var, o da hamile iken evet çok yemek yemek istiyorsunuz ama bunu biraz frenlemek lazım. Amaç yeterli miktarda, doğru yemek yemektir.

Hamilelik sırasında amaç çok yemek yemek, çok kilo almak değildir; önemli olan dengeli beslenmektir. Öncelikle hamile iken almamız gereken özel besinler var bunlara dikkat etmek yeterlidir (aslına hepimizin dikkat etmesi gerekmektedir). Bazı mankenler hamile iken hiç kilo almadıkları için çok fazla eleştirilir, aslında önemli olan iyi beslenmesidir. Kimse o mankenin ne yediğini, ne yemediğini, neye dikkat ettiğini bilmiyor. Belki çok fazla kilo alan hamileden daha fazla protein, kalsiyum alıyor, kimbilir? Sonuç kilo miktarı değil, beslenme kalitesidir. Tabi bu sırada kilo da almak lazım çünkü hamile iken kadın vücudunun ihtiyaç duyduğu kalori miktarı da artıyor.

Hamileliğinizin son altı aylık döneminde, hamilelikten öncekine oranla günde fazladan 300 kaloriye ihtiyaç duyarsınız. Bu da ortalama bir kadın için, toplam miktar yaklaşık 2100 ile 2500 kalori demektir. Aslında bakacak olursanız, bu fazladan 300 kalori çok da fazla değildir;  2 büyük bardak süt, bir kase besleyici çorba, bir porsiyon et yemeniz yeterlidir. Zaten şekerli gıdalar, cips, hamur işi, kutu mevye suyu (taze sıkılmış olmayan), bisküvi gibi besin değeri açısından zayıf ama yüksek kalori içeren gıdalar tüketmemeniz de ayrıca önerilmektedir.

Hamile iken özellikle yememiz gereken besin grupları; tahıllar, sebze, mevye, süt ve süt ürünleri, et ve baklagil. Bu gruplardan oluşan dengeli bir beslenme düzeni almanız gereken protein, kalsiyum, demir ve ihtiyacınız olan vitaminleri karşılar. Ayrıca beslenme düzeninize demir, folik asit, magnezyum ve diğer mineralleri de eklediniz mi sağlıklı bir bebek ve anne prensiplerini izlemiş olursunuz.

Bunlara ilave olarak  beslenme düzeninize temel yağ asitleri içeren gıdaları da katmanız önerilmektedir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde anne tarafından tüketildiğinde, yağ asitleri bebeğin nörolojik gelişimine katkıda bulunmaktadır. Özellikle yağlı bir balık olan somon yeteri miktarda yağ asiti içermektedir.

Benim nazicane tavsiyem, hamileliğinizin ilk dönemlerinde bir beslenme uzmanına gitmek ve sizin için bir beslenme tablosu istemektir. Siz de bu tabloya günü gününe uyarsanız harika beslenmiş olursunuz.


BU GÖNDERİ İÇİN YORUMLAR KAPALIDIR